Няма малки и големи населени места - има нормална градска среда и тя се създава тогава, когато улиците са публична общинска собственост. Това при сегашните текстове няма как да се случи - някои си построил по средата на нивата къща и очаква някой да го обезпечи с ток, вода и канализация. Това запита пред БНР главният архитект на София арх. Здравко Здравков по повод наложеното вето върху Закона за устройство на територията (ЗУТ).

По думите му промените в ЗУТ са наложителни и безспорни, а текстовете действат и към настоящия момент. И в момента съгласно изискванията на закона не могат да се изграждат общи мрежи и съоръжения, без да е отчуждена уличната мрежа". Това коментира пред БНР главният архитект на София Здравко Здравков.

Президентът върна с вето промените в ЗУТ

Президентът върна с вето промените в ЗУТ

Новата наредба създавала предпоставки за ограничаване на правата на различни субекти

Част от поправките, на които президентът Румен Радев наложи вето, са предложени от кабинета и от депутати от ГЕРБ, някои са предложения на кмета на София Йорданка Фандъкова. Ветото бе поискано от архитекти и геодезисти, които заявиха, че промените са своеобразен препъникамък за инвестиции в ново строителство. За първи път всички гилдии - и архитекти, и инженерите в инвестиционното проектиране, и инженери - консултанти, и геодезисти, и от Съюза на архитектите, се обединиха срещу промените в ЗУТ.

Според Здравков резултатът от това, че някой си е затварял очите десетилетия се вижда в т.нар. "луксозни южни квартали" - хората газят в кал, а в крайна сметка са купили скъпи апартаменти.

С настоящите промени благодарение на инициативата на кмета на София се въведе изискване да са изградени улиците, преди да се издаде обекта в експлоатация. Е, как ще стане това, ако улиците не са отчуждени? Как Столична община или частен инвеститор ще направи вложение, преди да са придобити, пита Здравков.

"В нормалните държави, когато се изграждат терени върху девствени територии или постиндустриални зони, първото нещо, което се прави, е изграждането на инфраструктурата - ток, вода, канализация. Едва след това се получава право за издаване на разрешение на строеж", коментира самият главен архитект на София, който е на поста си от април 2016 г.

Архитектите недоволни, че общините няма да отговарят за регулация и отчуждаване

Архитектите недоволни, че общините няма да отговарят за регулация и отчуждаване

Най-същественият проблем в закона е нарушението на Конституцията

По думите му столична община има желание да инвестира - но тогава, когато собствеността на улицата е придобита. Той припомни как в кв. "Кръстова вада" се затваряха имоти и се слагаха бариери преди два месеца.

"Текстовете от върнатия от президента Закона за устройство на територията са изцяло в интерес на хората. В 21 век така повече не може - три десетилетия лоша инфраструктура, тази земя няма да си я сложим под мишница и да я занесем някъде. Пълен хаос е - лошо качество на средата...", коментира Здравко Здравков.

Архитекти и геодезисти искат вето върху Закона за устройство на територията

Архитекти и геодезисти искат вето върху Закона за устройство на територията

Промени били „подпъхнати“ между първо и второ четене на Закона