Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев определи мотивите на внесения от БСП вот на недоверие по темата като политическо харакири, съобщиха от НФСБ.

Според Ячев за активната дейност на антикорупционните органи през последните месеци говорят и справките от тази година. Той изброи, че от началото на 2020 година до края на юли в КПКОНПИ от прокуратурата са постъпили общо 286 броя прокурорски проверки.

По 234 броя преписки работата е приключила и резултатите са докладвани на прокуратурата. За същите 6 месеца на 2020 г. са внесени 96 мотивирани искове за отнемане незаконно придобито имущество в полза на държавата, за 734 374 262 лева. Влезли са в сила 12 съдебни решения, с които е постановено отнемане в полза на държавата имущество, придобито от престъпна дейност на стойност 3 166 086 лева.

Според Ячев твърдението на БСП, че има корупция при санирането, е обвинение и към червените кметове. "Манипулативни и нямащи връзка с действителността" били мотивите на БСП за петия вот на недоверие към третия кабинет "Борисов".

Нинова предупреди, че мафията се пази с бухалка
Обновена

Нинова предупреди, че мафията се пази с бухалка

Томислав Дончев: Корупцията е хронично заболяване на българското общество

Знае се, че процедурите по програмата за саниране са проведени от местната власт, заяви Борис Ячев. Немалка част е и от общински кметове от БСП. "Да се твърди, че масово се "краде" при изпълнението на санирането е директно хвърлено обвинение и върху червените кметове. Не знам кой от БСП е автор на това политическо харакири, но смятам , че червените кметове трябва да го издирят и лично да му "благодарят", каза Ячев.

В мотивите се виждат симпатия и протекция, които вносителите от БСП демонстрират към забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков, категоричен е зам.-председателят на НФСБ. "Твърдението, че "държавата е предприела репресия с цел изземване на вече успешно развития му бизнес" е нелепо на фона на повдигнатите му 18 обвинения, включително и за тежки криминални престъпления".

"Добре би било примерите за чадъри над конкретни бизнесмени да не спират само до лицето Божков, но и обстойно да опишат едни други случаи от последните месеци за покровителство на бизнеса на двама братя от страна на най-приближения кръг на президента Радев. По този въпрос обаче вносителите срамежливо мълчат", заяви още Борис Ячев.

Припомняме, днес преди обяд бе обсъждането на мотивите на петия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3". Вотът на недоверие ще бъде гласуван утре, 21 юли, на извънредно заседание на парламента.

От тримата министри с подадена, но замразена оставка в пленарна зала бяха финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов.