Само за 4 часа от началото на новата информационна система на Националната агенция за приходите бяха въведени и обработени 2248 уведомления за трудови договори и 614 декларации за дължимите осигурителни вноски.

520 от уведомленията и 94 от декларациите са изпратени от клиентите чрез Интернет, подписани с електронен подпис. Има над 2000 активни потребители, с над 30 заявки в секунда.

От днес в Интернет- страницата на НАП на адрес www.nap.bg клиентите на агенцията могат да подават своите декларации за дължимите осигурителни вноски и уведомленията за трудови договори, както и да свалят необходимия клиентски софтуер.

До края на миналата година тези електронни услуги се предоставяха от Националния осигурителен институт.

Новата информационна система, разработена от френската фирма Бул, дава възможност голяма част от процесите по приемане и обработка на данъчни и осигурителни документи да стават автоматично.

Системата позволява също напълно автоматизиран обмен на данни между приходната администрация и нейните клиенти при гарантирана сигурност.
Системата за управление на приходите на НАП е един от най-големите и сложни ИТ проекти, осъществявани в държавната администрация на България, като негова основна цел е да облекчи клиентите на НАП при декларирането и плащането на техните данъчни и осигурителни задължения и да намали необходимостта от лични посещения в агенцията.

Внедряването на информационната система ще облекчи значително и работата на служителите на агенцията, защото ще автоматизира голяма част от извършваните ръчно досега дейности.

"Вярвам, че новата информационна система ще облекчи значително нашите клиенти, ще им спести нерви и средства в предстоящата данъчно-осигурителна кампания. Внедряването на системата е следващата голяма крачка към модернизирането на приходната администрация", обяви след старта на работата на софтуерната платформа изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

"Дълго чакахме този момент. Системата заработи днес и както виждаме успешно интегрира информация от много и различни източници.
Ще следим поведението й и периодично ще информираме НАП и обществеността за резултатите от нейната работа.
Както при всяко голямо приложение, очакваме да възникнат проблеми и имаме готовност, съвместно със служителите на НАП, да ги отстраняваме веднага щом се появят", заяви по повод старта на системата Джими Шар, директор на Бул България.