Ще се борим за гласа на всички български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм и каузата "демокрация без сараи". Това обяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

На пресконференция в БТА председателите на ДОСТ Лютви Местан, и на НПСД Орхан Исмаилов, обявиха, че заедно ще се явят на предсрочните парламентарни избори с обединението ДОСТ.

Местан поясни, че двете партии в обединението са абсолютно равнопоставени. Неслучайно слоганът им ще се състои от двете думи, които са в наименованието на НПСД- свободни и достойни.

Местан направи заявка, че ще се борят и за гласовете на изселниците. "Амбицирани сме да се борим за гласовете на всички български граждани, които споделят идеите ни и в страната и в чужбина, в това число и в Турция", посочи той.

НПСД и ДОСТ си поставят за цел изпълнението на "една много голяма, не просто партийна, а национална задача". Тя синтезирано може да се определи като демокрация без сараи, обяви Местан, допълвайки, че това е повече от политическа цел - тяхна мисия е.

Реформаторите остават с още един по-малко

Реформаторите остават с още един по-малко

Излиза Народна партия "Свобода и достойнство"

Местан бе категоричен, че няма нормална демокрация със сараи.

"Не се сещам за по-силно дясно послание от това", отсече той. Той е убеден, че предстои "много тежък, брутален сблъсък" между политическата кауза, която носят с Орхан Исмаилов и "политическия терор- репресията и рекетът на корупционните пари". "Ние смятаме, че идеите ще надделеят над репресията, над заплахите за уволнение от работа", уверен е Местан.

По думите му, всеки, който погледне с добро око към ДОСТ и НПСД, незабавно бива посещаван в дома си със заплахи за уволнение от работа, ако случайно дъщеря или син са наети в общинската администрация.

В обединение ДОСТ са категорични, че ще прескочат бариерата за влизане в парламента от 4%, въпросът е с колко. "Амбицирани сме да бъдем в следващото Народно събрание като един мощен ресурс и да спестим на България риска да се отклони от своя геостратегически избор", зарече се Местан.

Реформаторите амбицирани да отиграят добре топката

Реформаторите амбицирани да отиграят добре топката

Кунева е против само една партия да диктува дясното пространство

Той допълни, че биха дали подкрепа на политически сили, на управленски формати, които ще изведат като принцип на принципите България да остане евроатлантическа държава. "Влизаме в следващото НС като нов, мощен демократичен ресурс", категоричен е лидерът на ДОСТ.

"Ще защитаваме смело светостта на идентичността ни - име, език, религия и култура", обяви лидерът на ДОСТ и допълни, че те са неприкосновени. По думите му, обаче, има още една неприкосновеност и това е териториалната цялост.

Местан бе категоричен и за това, че нямат стойност твърдения, според които се касае за образувание, продиктувано от други държави и решенията в ДОСТ са се вземали от други държави.

НПСД започва преговори с ДОСТ за коалиция

НПСД започва преговори с ДОСТ за коалиция

Това заяви председателят на НПСД Орхан Исмаилов

Лидерът на ДОСТ обяви, че ще работят за активен стратегически диалог между България и Турция. "За нас Република Турция не може да е в образа на историческия архивраг на България", изтъкна Местан и допълни, че "ако някой вижда в тази теза протурски настроения, жив и здрав да е".

"Това е една коалиция, която е структурирана на базата на принципи, които ние водим от самото начало", заяви на свой ред председателят на НПСД Орхан Исмаилов по повод въпроса защо партията му ще се яви на изборите именно с ДОСТ.

Нашите хора по места, структурите ни пожелаха това, каза той и допълни, че ги събрали и евроатлантическите ценности.

"Ние сме за това да утвърдим демократичните ценности, защото в момента не ги виждаме", даде заявка и Исмаилов. Най-важно за тях било разчупването на феодализма по места и задкулисието, което продължавало вече 27 години.

27 години нямало нито една политическа сила вляво или вдясно, която да води тази битка. Той поясни, че е уведомил всеки от председателите на коалиционните партии в РБ за намеренията си да участва с ДОСТ в изборите. "Не сме се опитвали задкулисно да играем. Те се отнесоха с голямо разбиране", посочи Исмаилов.

Двете формации ще се регистрират утре в ЦИК за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори.