Народна партия "Свобода и достойнство"(НПСД) излиза от Реформаторския блок.

Реформаторският блок не може да участва с НПСД на избори, обяви на пресконференция в централата на СДС говорителят на реформаторите Петър Москов.

Партията НПСД вижда ползотворно сътрудничество с партия ДОСТ на Лютви Местан, обясни Москов.

Припомняме, на конгреса си в кря на ноември месец НПСД смени председателя си - Орхан Исмаилов замени Корман Исмаилов. На конгреса на Рефроматорския блок тази събота и неделя направи впечатление, че не присъстваше представител на НПСД, което беше обяснено със здравословен проблем.

Той посочи, че високо ценят участието на НПСД в блока. Позицията на Реформаторския блок обаче е, че НПСД не може да бъде повече част от блока след решението си за сътрудничеството с партия ДОСТ. Орхан Исмаилов е информирал и че ще се явят на изборите в сътрудничество с партия ДОСТ на Лютви Местан.

"Такова решение прави невъзможно по-нататъшната колаборация с блока", коментира Москов.

Той допълни и че фигурата на Местан не се различава особено от ДПС и изрази увереност, че българската политика трябва да се кове в българския парламент.
"Имаме дълбоки съмнения, че партия ДОСТ се ръководи на българска територия", коментира още Москов.

За разговора си с Орхан Исмаилов, председател на НПСД, Москов посочи, че става въпрос за много цивилизован разговор. "Тази раздяла настъпва по един смислен и цивилизован начин", увери той. "Блокът ще се яви на избори различен и разширен.

"Ръката на блока е протегната - философията на създаване му е такава - десницата трябва да бъде единна", коментира още д-р Москов.

На въпрос, свързан с обявеното намерение на Радан Кънев за създаване на нова дясна коалиция, Москов заяви: "Има ясна позиция, тя е определена не от това кой какво е казал днес или вчера, а от дълбокото ни разбиране, че разединената десница води до болка в сърцата на избирателите, когато се появи резултатът, и до катастрофа в управлението на България, защото води до управление тип Орешарски. Кой какво е казал, как иска да преустрои собственото си битие, не ме интересува."

Москов посочи, че е готов на разговор и на съюз с всеки, готов е да защити позицията, че десницата трябва да бъде обединена."