София първа въведе последователно всички рестриктивни мерки, след което те се приеха и на национално ниво - първи затворихме нощните заведения, предложихме затварянето на гимназиите. Това заяви пред Нова столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали страната ни е закъсняла със затварянето.

Тя подчерта, че трябва непрекъснато да се прави баланс, така че да се взимат реални мерки.

Относно обвиненията на президента, че властта не се справя с овладяването на заразата, Фандъкова изрази мнение, че сега не е време за политически битки на тази тема, а е време за обединение, за ангажимент и внимание към експертното мнение.

Тя изтъкна, че през лятото в София е било направено всичко възможно, за да се оборудват четирите общински болници, като лекарите са били пуснати в отпуск, така че да могат да си починат и да са готови за есента.

Проблемът с недостига на медицински персонал не е от вчера, едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен, отбеляза градоначалникът.

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Няма да има човек, който да не се е срещал с вируса

По нейни думи перз последните две седмици има плавно понижение на новозаразените в столицата.

Фандъкова обясни, че не се следи единствено официалната статистика, а и данните от общинските болници и ДКЦ-та и на база на тях се вземат решенията. Тя посочи, че около 30% от направените антигенни тестове в 11-те поликлиники са положителни.

Кметът подчерта, че се осъществява строг контрол на коледния пазар, а вчера е било решено работното му време да бъде намалено до 20.00 часа. При неспазване на мерките базарът ще бъде затворен.

Относно днешното традиционно палене на светлините на коледната елха Фандъкова обясни, че няма да има концерт, за да не се допуска събирането на хора.

Тя бе категорична, че контролът за спазването на мерките не е формален и подчерта, че над 50% от софиянци приемат и спазват носенето на маски. По нейни думи 7 екипа следят за това в градския транспорт, като през последните две седмици почти няма съставени актове за неносене на маска.

Фандъкова не иска мерките да се разхлабват

Фандъкова не иска мерките да се разхлабват

Тя настоява да не бъде намаляван броя на градския транспорт

Смятам, че хората които, насаждаха усещането, че няма такава болест, вече са много малко и повечето хора наистина са отговорни, коментира кметът.

Относно мръсния въздух в София тя посочи, че е установено, че най-основният проблем е горенето на твърдо гориво - 55 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища, като някои от тях са и в централни части на столицата.

Фандъкова обясни, че е приет доклад, съгласно който става възможно много по-гъвкаво и при по-малки превишения на замърсяването да се въвежда зелен билет - вместо при досегашните 200 микрограма се изискват 150 микрограма ФПЧ, отчетени на две станции.

По повод работата на снегопочистващите фирми Фандъкова посочи, че още вчера СО е успяла да осигури движението на градския транспорт, а днес продължава чистенето на квартални улици, тротоари и пешеходни пространства.

Първан Симеонов: Хората симпатизират на мерките, но са уморени

Първан Симеонов: Хората симпатизират на мерките, но са уморени

65% твърдят, ще COVID кризата е объркала живота им