Трябва да се създадат бариери пред бизнес партиите. Това смята народният представител от „Атака" Явор Нотев, който е и член на временната комисия на промени в изборното законодателство.

По думите му опасно е мнението, че бизнесът може да създава собствени партии, вместо да търси контакти с политици с цел лобиране в даден орган.

Той подчерта, че между двете практики има различие. Това се показва от самата практика на формиране на корпоративен вот от последните избори.

Според Нотев тенденцията откроява и стремежа за търсене на по-висока степен на гаранция и на гарантирана зависимост на представителите от избирателите.

Такова явление може да се появи и при гласуване за утвърдени политици, допълни обаче Нотев.

В момента народните представители правят преглед и на чужди законодателства, в които са заложени правила, така че до може да се направят промени в родното, но без да се нарушава избирателното право.

Според кмета на Бургас Димитър Николов корпоративният вот или бизнес партиите могат да имат сериозно влияние в по-малките общини. По-голям проблем е влизането на такива партии в парламента.

Според мен трябва да се съсредоточим в посока купуването на гласове и създаването на прагове бизнес партии да влизат в Народното събрание", посочи Николов, тъй като в общините трудно може да се намери този механизъм, който да постави тънката границата между нарушаването на демократичните правила и бизнес интересите.