Дебатът по избор на редовно правителство с мандата на ГЕРБ в парламента започна с изказване на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Този проектокабинет е възможност за всички политически сили, с гласовете на няколко парламентарни груби може да бъде избран, обясни от трибуната Атанасова. По думите й кабинетът Габровски може да е единствената реална възможност за излъчване на правителство от 48-то Народно събрание и да започне да се решава политическата криза.

ГЕРБ обеща бюджет за 2023 г., който ще се внесе в парламента. Ако кабинетът на Габровски бъде отхвърлен това би било резултат на дребни предизборни сметки и политическо лицемерие, смята Атанасова.

Прагматизъм, без свръхочаквания, а реални резултати, радикална разлика с последното редовно правителство, истински, а не въображаем А отбор на България - определи предложеното от партията на Бойко Борисов правителство. ГЕРБ-СДС ще подкрепи състава му.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се върна правителството Петков е било за създаване на мечти, работа в кризи, но ГЕРБ хвърлили страната в политическа криза и предизвиквали избори. Именно затова ПГ на ПП няма да подкрепи предложения кабинет от ГЕРБ, каза депутатът. Когато очаква тежък мач, Бойко Борисов отказва да излезе на терена, предлага се експертен кабинет, но той не съществува, защото всеки кабинет е политически, поясни Гюров. Той даде пример с експертните кабинети на Беров и Орешарски, които са фалирали държавата. "Зад експертните кабинети стои чужд гръб, параван от коалиции на интереси, имена с банки от кадри и чекмеджета, на ГЕРБ и президента Румен Радев. Именно това извежда България начело на негативни всички класации в Европа", посочиха от ПП.

Целта на кабинета Габровски са местните избори, категоричен бе Андрей Гюров.

Отговорът на Тома Биков от ГЕРБ беше, че обещанието за "завръщането на промяната" е заплаха за всички хора с акъла си. Той защити предложения кабинет - добри автобиографии. България заприличва на Кирил Петков и хора, които не знаят къде се намират, посочи депутатът от ГЕРБ, а това наистина го плаши.

ДПС и председателят на парламентарната им група Мустафа Карадайъ също се включи в изказванията. Единственият плюс на ГЕРБ е, че не предлага партийен кабинет, а дава свобода на елита на страната. Той критикува, че "действието е правилно", но партията не положила достатъчно усилия. Това, което ДПС и Мустафа Карадайъ виждат е, че ГЕРБ не може да надскочи себе си в името на хората. Надеждата била в името на премиера Габровски. "На базата на диалог да се създаде партньорство, което да гарантира нормалност в политиката и държавата", подчерта Карадайъ. За ДПС предсрочни избори ще възстановят същото НС, каквото е в момента. Нямаме право на това и на друго поведение - студена зима, война, бедност. Затова и трябва да се даде шанс на кабинета на ГЕРБ, категорични са депутатите на Ахмед Доган.

"Възраждане" няма да подкрепи този кабинет - без да коментира нито елементите, нито личностите, обяви Костадин Костадинов. Обслужват се интересите на САЩ, липсва свободата на България, смятат от парламентарната група. Костадинов бе категоричен, че няма да се подкрепи, който и да е предложен състав на кабинет в този парламент.

БСП отхвърли Габровски, вижда кабинет във втори и трети мандат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че парламентарната им група няма да подкрепи правителство на ГЕРБ с премиер Николай Габровски. Решението било взето на НС на БСП и то е принципно. Задкулисни решения, обогатяване на малцина за сметка на мнозина, липса на справедливост, корупция, са мотивите на социалистите да не подкрепят кабинета "Габровски". Нинова попита обаче дали моделът на ГЕРБ не се присъединява към президентската институция. "БСП за България" си дава сметка за отговорността за съставяне на редовен кабинет по време на кризите... Виждаме възможността във втория или третия мандат, посочи Нинова.

Вече независимият депутат Явор Божанков обяви, че страната има нужда от независимост. "В стаята има слон.. първата политическа сила не може да състави кабинет, защото няма нито парламентарна, нито обществена подкрепа, няма признати грешки от управленията", каза той и уточни, че "НДСВ възкръсва".

ДБ също няма да подкрепи Габровски - влязъл в политиката без рецепта и лечение

"Демократична България няма да подкрепи проектокабинета "Габровски". Това обяви съпредседателят на формацията Христо Иванов от трибуната на Народното събрание.

По думите му дебатът се плъзга по повърхността, че на страната й трябва редовно правителство и че това е различен приемлив вариант, а пък ако не гласуваме за него - край. Според Иванов България има нужда от дълбока промяна. Ако не се решат дълбоките проблеми в политиката, политическата нестабилност ще се върне, дори и да се задълбочи, предупреди той.

Необходимостта от промяна е отправната точка за всеки политически разговор. Има няколко подхода по думите на Христо Иванов: конституционен. деструктивен и конфронтационен подход. ДБ се опитва да работи към подхода на съгласието, но съгласието не може да бъде просто церемониален жест. Разговорът не е разговор един или друг да бъде посочен или осъден от трибуната на парламента, а за дълбоките основания, че България е затънала в система корупция, изтъкна Иванов.

Много е лесно да се каже, че е несправедливо да ни отказват да ни приемат в Шенген. По същия начин без сериозни разговори за разграждане на системния корупционен модел, няма да може да се реши нито един системен проблем на страната. За ДБ това е крайъгълен камък за съставяне на каквото и да било правителство.

ДБ няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, който зависи до голяма степен от ДПС. Христо Иванов оцени усилията на проф. Габровски да състави правителство, като уточни, че той е влязъл като лекар в политиката, която е болна, но е влязъл без ясна диагноза и лечение. Проблемът е, че трябва да се каже коя е нарушената норма, какво е изкривяването и след това трябва да се проведе откровен разговор как нещата да се върнат в нормалността, каза Иванов, като добави, че кандидатът на ГЕРБ за премиер няма ясна програма за управление.

"Това е израз на проблем и това, което се предлага днес, то какви са гаранциите, че няма да се превърнете в кабинет тип "Беров", обърна се Христо Иванов към Габровски. Според него един такъв кабинет, който изглежда като служебен кабинет, не е достатъчен отговор на проблемите, които България има, нужно е повече. Той не вижда в състава на Министерски съвет ресурс за онези дълбоки проблеми, от които страната има нужда, няма ресурс за амбициозни реформи. Иванов приветства заявката за съдебна реформа, декларирана от проф. Габровски, но Министерски съвет не можел да играе водеща роля по темата.

Български възход "за" Габровски, но "не" на министрите му

"Български възход" на Стефан Янев ще подкрепят кандидата за премиер проф. Николай Габрвоски, излъчен от ГЕРБ, но няма да подкрепят структурата и състава на проектокабинета на Министерски съвет.

Той напомни от трибуната на парламента, че в началото на 48-то Народно събрание повече от представителите на партиите изразили надежда и своята отговорност пред избирателите си, че депутатите ще решават проблеми и ще предлагат решения в интерес на хората. Диалогът започнал трудно, имало тон на конфронтации, но днес, когато трябва да се гласува съставът на Министерски съвет, вече има резултати от диалога. Но доколко е успял и ни води към решения, пита Стефан Янев, според когото в дадения случай не се дава отговор как ще излезем от политическата криза.

Той поздрави коалицията ГЕРБ/СДС за номинацията на Габровски, като знак за отвореност към гражданското общество. В същото време действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила, ясни принципи кой носи политическата отговорност - дали с коалиционно споразумение или по друг начин, например такива свързани с хоризонта на управление, с пътната карта на приоритетите, кадрово участие, обясни Янев.

Румен Христов, СДС, поиска думата, за да обясни и мотивите на партията си част от коалицията ГЕРБ/СДС, "че страната има нужда от работещ парламент". В Конституцията няма вакуум, правителството ще стъпи веднага, но с парламента не е така, тъй като се губят 2-3 месеца, уточни той. Христов обясни и че технически не е възможно създаване на правителство с втори и трети мандат.

Закани от парламентарната трибуна кой и за какво ще лежи в затвора

Закани от парламентарната трибуна кой и за какво ще лежи в затвора

Кирил Петков обяви три причини, заради които ПП няма да подкрепи кабинета "Габровски"