Противоконституционна е заповедта за обявяването на залива Корал за защитена местност. Това е мнението на кмета на Царево Георги Лапчев, изразено пред БНР по повод публикуваната днес в "Държавен вестник" нова защитена морска местност. Тя обхваща 1320 декара площ.

Община Царево ще обжалва заповедта в законоустановения едномесечен срок, каза Лапчев. 

Граждани притеснени от багер и тежка техника до плаж "Корал"

Граждани притеснени от багер и тежка техника до плаж "Корал"

От община Царево извършват проверка

В момента юридическия отдел на община Царево се запознава с публикуваната в "Държавен вестник" заповед за обявяването на морската територия на плаж Корал за защитена местност.

Най-същественият мотив за обжалването на заповедта посочва кметът Георги Лапчев.

Къмпингуващи се оплакват от полицейски произвол на плаж "Корал"

Къмпингуващи се оплакват от полицейски произвол на плаж "Корал"

Униформени са обискирали палатките им, превишавайки правата си

"Основният мотив е, че тя е противоконституционна, защото се създава граница и прави недостъпна Община Царево по море за малкия клас плавателни съдове. Коридорът на плаване е 500 м", каза той.

Пред БиТиВи екоминистърът в оставка Борислав Сандов заяви в отговор на аргументите на кмета Лапчев: "Първо, това е третата морска акватория, второ, аз не съм дошъл с ремаркето да си взема един залив да си го нося в София. Това си е там на място. Всичко си е каквото е, но по-съхранено".

В публикуваната заповед за обявяването на нова морска защитена местност Корал е отпаднал спорния текст за забрана на риболова в периода от април до месец октомври.

Над 30 дела са спечелени за строеж на плаж "Корал"

Над 30 дела са спечелени за строеж на плаж "Корал"

По думите на инвеститор в терена нямало дюни