Съюзът на демократичните сили категорично заявява, че дискусията, относно нужните, на България, мерки за излизане от кризата, е безнадеждно закъсняла.

Според сините повече от месец в българското публично пространство се води изключително несериозен и непродуктивен дебат.
"Стилът „от Израел намаляваме ДДС, а от Катар го увеличаваме" е контрапродуктивен", посочват от синята партия, която проведе изнесено заседание в Пловдив.

С притеснение отчитаме, че има сериозна опасност, ако това не се промени, приемането на каквито и да е антикризисни мерки да се окаже твърде закъсняло. За да се реагира адекватно на ситуацията и за да се води структуриран и продуктивен дебат СДС се обявява за:

  1. Прекратяване на хаотичното и непродуктивно говорене в публичното пространство, при което липсва ясно поемане на отговорност за предлаганите икономически решения.
  2. Създаване на Национален антикризисен щаб, който да включва представители на синдикатите, работодателските организации, парламентарно представените партии и неправителствени организации.
  3. Анализ за ефективността на всички програми от програмните бюджети на министерствата.
  4. Продажба на миноритарните дялове в държавните дружества
  5. Предложения за съкращаване на неефективните разходи - например продажба на ненужните имоти в чужбина и закриване на ненужните представителства зад граница.
  6. Изработване на регистър на задълженията на държавата и ясен график за изплащането им към българския бизнес, за да се върне доверието в държавата като платец и да спре „изсивяването" на българската икономика.
  7. Представяне на антикризисните мерки на правителството в Парламента за обсъждане и изработване на законодателна рамка.
  8. България да направи оценка на количествата спестени емисии на парникови газове, като отчете изискването за 20% намаляване на парниковите емисии до 2020г. и възможностите за използване на природния газ от газопровода „Набуко". Парниковите емисии, извън тези количества, могат да бъдат предложени за продажба на борсата за спестени емисии.

От СДС посочват, че не могат да коментират антикризисния план на правителството, тъй като до този момент такъв официално не е представен.

Но тъй като в публичното пространство са обявени няколко мерки, СДС предупреждават, че те биха имали съмнителен ефект за развитието на българската икономика.
Затова СДС се обявява категорично се обявява против:

  1. Премахването на плоския данък
  2. Увеличаването на ДДС - само бихме искали да припомним, че данък добавена стойност бе увеличен по времето на Жан Виденов от 18 на 22% с минимален антикризисен ефект. Неразумно и вредно е да се повтарят грешките от миналото.

Необходимо е ясно поемане на отговорност за всяка антикризисна мярка, защото накрая се оказва, че този, който предложи „генно модифицираните същества", е забранил „генно модифицираните организми".

СДС вече обяви своя икономическа програма за излизане от кризата и е изненадано, че диалог по този въпрос все още не се е случил, а се обсъждат мерки със съмнителен ефект, посочват от Националния съвет на СДС.