Министерският съвет прие план-сметка за разходите по подготовка и провеждане на предсрочните избори за народни представители, в което е определена сумата от 7 635 600 лв. за провеждането на изборите зад граница.

Това заяви председателят на Работна група "Избори" в МВнР Иван Кондов.

МВнР създава и всички необходими условия, свързани с процеса по организация и логистика в рамките на прогнозни разчети за около 800 секции в над 65 държави. Кондов очаква решенията на ЦИК, която скоро трябва да обяви автоматичните секции - предвижда се те да бъдат над 730.

Към днешна дата са получени съгласие за провеждане на изборите на 2 октомври в 4 държави - сред тях Испания и Южна Африка. МВнР ще разчита на активността на българите в чужбина, техните общности и ЦИК за диалог и съвместна работа, отбеляза той.

Въпреки, че няма обявена извънредна епидемична обстановка в България и в страните, в които се предвижда провеждане на избори, МВнР продължава да осъществява мониторинг на този процес и при възникване на обстоятелства, които биха могли да повлияят на подготовката и провеждането на изборите, своевременно ще уведоми гражданите, каза още Иван Кондов.

За религиозните празници и обичаи в другите държави също ще се предприемат стъпки да не повлияят на организацията на изборите, уточни Кондов.

Има достатъчно машини за провеждането на изборите, уверяват от ЦИК

Има достатъчно машини за провеждането на изборите, уверяват от ЦИК

Страната разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване

За МВнР е максимално важно машините да бъдат предоставени, за да може да се гарантира тяхната доставка. За външно е важно кой ще поддържа и ще се грижи за състоянието на машините за гласуване за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Между 150-250 машини за гласуване ще са необходими да отпътуват зад граница, уточни заместник-председателят на работна група "Избори" в МВнР Калин Анастасов.