"От гледна точка на ПП изборите са добре дошли. Те вървяха по спирала, която беше надолу и затъваха в много трудната ситуация като управляващи. Този вот на недоверие, който ги свали от власт, им даде възможност да реформират редиците, политиките, да потърсят нови партньори.".

Това заяви в интервю за БНР Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис". Според него от ПП след едни избори ще опитат по друг начин да влязат във властта.

"Алтернатива на предсрочните избори няма", категоричен е социологът Тончев. 

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието

По думите му единствената друга възможност е ПП да формира мнозинство около себе си, ако успее да привлече още депутати от ИТН.

"Дори да се получи такъв ефект, такова мнозинство не би могло да осигури управление. Със 121 депутата няма как да поддържаш работещ парламент и да прокарваш реформи и собствена линия в политиката", смята социологът. 

За Настимир Ананиев не е новина, че ще се водят преговори за нов кабинет

За Настимир Ананиев не е новина, че ще се водят преговори за нов кабинет

Румен Гечев прати медиите да питат ръководствата на партиите

Ако нямаше разминаване между ПП и линията на президента, тогава би могло да се говори за някаква конфигурация в рамките на този парламент, но разминаванията са много радикални - както по отношение на войната в Украйна, така и по отношение на енергоносителите, посочи Тончев.

Заради това радикално разминаване няма как в рамките на този парламент да се получи някакво единомислие, смята социологът.

И на ПП, и на БСП им трябва време, за да свършат неща, които са набелязали и това е причината да протакат (началото на консултациите - б.р.), каза Васил Тончев за неявяването на двете формации вчера на консултации при държавния глава. Малко преди насрочването на консултациите от кабинетът "Петков" депозираха оставката си в Народното събрание.  

ИТН с всичко по силите си за нов кабинет в този парламент

ИТН с всичко по силите си за нов кабинет в този парламент

По-добре избори или консултации, отколкото управление на ГЕРБ 9 години безметежно

"Че между двете формации поотделно и президента има напрежение, е очевидно. Но в случая са тактически нещата, които определят събитията", каза Тончев.

Социологът е категоричен, че напрежението ще доведе до нови избори, а хората не искат нестабилност в този момент, това ги плаши." Случи се - ИТН "счупиха" управлението, развалиха мнозинството и правителството, а последствията от това са тежки за тях", смята социологът.

Тончев прогнозира по-висока избирателна активност от тази на последните избори през ноември 2021 година

Припомняме, на 27 юни 2022 г., от Министерския съвет с куриер в Народното събрание бе внесена оставката на кабинета, воден от Кирил Петков. Оставката бе очаквано решение след като на 22 юни загуби вота на недоверие, гласуван в 47-ото народно събрание. Искането за вот на недоверие бе на ГЕРБ с мотив - провал в публичните финанси и икономическата политика. Дебатите по вота продължиха над 8 часа.

Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството.