Индивидуалната конституционна жалба като инструмент на гражданското общество обсъди президентът Румен Радев с председателя на Конституционния съд на Австрия проф. д-р Кристоф Грабенвартер. Двамата разговаряха във Виена, където българският държавен глава е на официално посещение по покана на своя австрийски колега Александър Ван дер Белен. Информацията е на Администрацията на президента.

Радев и проф. Грабенвартер обсъдиха резултатите и предизвикателствата, свързани с правото на индивидуална конституционна жалба. Австрия е родината на конституционния съд и българският президент се запозна на място с използването на този инструмент на гражданското общество.

Според Румен Радев българските институции следва да работят за реално овластяване на гражданите, включително и с предоставяне на правото на индивидуална конституционна жалба. По думите на държавния глава подобна възможност ще бъде стъпка към създаването на по-активно гражданско общество в България и за необратимост на демократичните процеси у нас.

Със срещата с проф. д-р Кристоф Грабенвартер приключи и официалното посещение на българския държавен глава в Република Австрия. 

План за реакция при засилена миграция към Европа, поиска Румен Радев във Виена

План за реакция при засилена миграция към Европа, поиска Румен Радев във Виена

Австрия е на второ място по инвестиции в България