През 2018 г. стокообменът между България и Австрия надхвърля 1.3 млрд. евро, а за последните две десетилетия австрийските инвестиции в България се равняват на 4.5 млрд. евро.

Това нарежда Австрия на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас. Информацията е от Администрацията на президента след среща между държавните глави на България и на Австрия - Румен Радев и Александър Ван дер Белен. 

Сирийските бежанци трябва да се върнат у дома, призова Румен Радев в Ливан

Сирийските бежанци трябва да се върнат у дома, призова Румен Радев в Ливан

В Бейрут държавният глава говори за директна авиолиния

Двамата се срещнаха във Виена, където българският държавен глава е на официално посещение в Република Австрия по покана на федералния президент Александър Ван дер Белен. По време на разговора между Радев и Ван дер Белен бе акцентирано върху сътрудничеството в сферата на сигурността, охраната на външните европейски граници, борбата с нелегалния трафик и миграцията.

Президентът Румен Радев открои необходимостта от изработването на европейски план за реакция при увеличаване на миграционните потоци към Европа. Той призова за солидарност и подкрепа на държавите по външните граници на ЕС. Обсъдена беше ситуацията по българо-гръцката граница и регистрираното увеличение на опитите за незаконното й прекосяване от страна на мигранти. 

Радев критикува целувките и прегръдките на Борисов с евролидерите

Радев критикува целувките и прегръдките на Борисов с евролидерите

Кабинетът пропуснал взривоопасни вътрешни проблеми

Александър Ван дер Белен потвърди от своя страна подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 г. всички технически критерии за членство в Шенген.

България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската стратегия на ЕС като реален инструмент за насърчаване на растежа, прилагането на високи екологични стандарти, икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа. 

Само с пари сигурност в Европа няма да има, убеден Радев

Само с пари сигурност в Европа няма да има, убеден Радев

Очакваме от Световната банка експертиза и анализ какъв път да избере страната за икономическо и социално развитие

Двамата президенти бяха единодушни, че общите проекти в региона на река Дунав засягат 14 държави и 20 % от европейските граждани. Затова изискват активна подкрепа от страна на ЕС, включително създаването на финансов фонд за тяхната реализация. Очаква се темата да бъде поставена отново във фокуса на европейския дневен ред при предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.

Българският президент акцентира върху социалното и икономическо сближаване в Европа, но различията между Източна и Западна Европа не могат да се преодолеят само с помощта на европейски фондове за изграждането на инфраструктура, смята той. "Нужно е равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, така че държавите-членки на ЕС да имат равен достъп до висококачествено образование и развитие на икономика с висока добавена стойност, основана на знанието", призова Румен Радев.

Той оцени високо партньорството с Австрия в сферата на образованието и науката и особено при въвеждането на дуалното образование у нас.

Българският президент подчерта, че страната ни най-силно подкрепя напредъка на Република Северна Македония за евроинтеграция. Той очаква по-бързото разрешаване на спорните въпроси, свързани с общата история и език, както и необратимостта на развитието на добросъседски отношения. "Ние държим всяка държава да се присъединява към ЕС без да внася нерешени междусъседски въпроси, добросъседството е основен критерий и нашите отношения с Република Северна Македония следва да се развиват на базата на историческата истина", добави българският президент.

В отговор на въпрос на съвместната пресконференция дали ЕС следва да работи за отпадането на икономическите санкции, наложени на Руската федерация, президентът Радев посочи, че темата не е била обсъждана по време на срещата. Държавният глава припомни, че ЕС има ясна позиция по въпроса и предпоставка за такава стъпка е пълното изпълнение на Минските споразумения. "Този въпрос трябва да бъде разглеждан и през призмата на стратегията на ЕС за водеща роля на световната сцена, а това означава стабилна архитектура на сигурност в Европа, която не може да бъде постигната без диалог с Русия", каза Радев.

Държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Александър Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер.

Във Виена президентът Радев разговаря и с федералния канцлер Бригите Бирлайн и с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.

През 2019 г. се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. 

За реално овластяване на гражданите призова Румен Радев от Виена

За реално овластяване на гражданите призова Румен Радев от Виена

Президентът разговаря с шефа на Конституционния съд на Австрия проф. Грабенвартер