Президентът Румен Радев с унищожителна критика за европредседателството ни. Това стана по време да дискусия за равносметката от ръководството ни на общността.

Времето на европредседателството било критично, според него. Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос бъдещето на общността, по мнението на държавния глава. Получили сме стандартни комплименти. Състоянието на ЕС е такова, че може да си позволи само позитивни оценки, каза той. Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на моста на влюбените остават статистика, смята Румен Радев.

България отпушила процеса на помирение на Балканите

България отпушила процеса на помирение на Балканите

Учени от България и Македония ще пишат учебниците за общата ни история

Да се разграничим от фанфарите за Западните Балкани, иска той, когато говорим за нашето ръководство на ЕС. До колко приоритетите бяха избрани и отстоявани, пита държавният глава.

Той иска отговор до колко сме отстоявали интересите си. Днес Европа говори за миграцията, изтъкна Румен Радев. Миграцията открои огромни разломи в ЕС, по мнението му. Затова Западните Балкани останаха във фокуса само на София.

Европа сама не смогва да следва дневния си ред, убеден е държавният глава. Накъде отива Европа, пита Радев. Механичното закриване на досиетата по европредседателството можело да доведе до закриване на ЕС. Бъдещото на ЕС избягало от дневния ред на ръководството ни на общността. Според президента не сме поставили на дневен ред Дунавската стратегия, проблема между САЩ-ЕС, сигурността на Европа. България сама стесни своя хоризонт, подчерта Радев и добави, че не сме видели какво става на Запад от Западните Балкани.

Таяни хвали лично Борисов за европредседателството

Таяни хвали лично Борисов за европредседателството

Обещахме в началото на нашето председателство и това направихме, коментира премиерът

Европредседателството се използвало за вътрешно политически ПиАр. Той се върна и към подписването на договора за добросъседство с Македония, с който, според него сме избързали. Гърция сключила по-добър договор. Нашият подлежал на денонсиране.

Президентът посочи, че не сме решили важни въпроси между България и Македония. Безкритично сме приели новото име на югозападната ни съседка Северна Македония. България затвърди позицията си на най-периферна страна за ЕС, отсече президентът. Кабинетът пропуснал взривоопасни вътрешни проблеми. Съдебната реформа не се случила. Реформата в здравеопазването се свеждала до кадрови промени, а образователната до вдигане на заплати и ремонти на училища.

Снимка 366216

Източник: БГНЕС