Тома Биков, ГЕРБ, не мисли, че дали лидерът Бойко Борисов е или не е депутат има голямо значение. "Не мисля, че това е решаващото за поведението на нашата група", отговори на въпрос в студиото на Нова телевизия Биков и обясни, че Борисов така или иначе е част от вземането на решения на групата.

"И да е депутат, и да не е. В този смисъл за нас не би се променило нещо", каза Биков.

Припомняме, че Бойко Борисов по традиция води две листи на партията, но и по традиция се отказва от депутатското си място, отстъпвайки го на следващите в листите. В последните две седмици два пъти обаче Борисов лично се закани, че на тези избори ще влезе в парламента и ще бъде депутат и то в контекста на това, че парламентарната му група има нужда от неговото присъствие, за да не бъде подлъгвана с процедурни хватки от ПП и ДБ. Конкретно поводът беше негласуването на законите, свързани със съдебната реформа, когато Народното събрание не събра кворум, тъй като депутатите от ГЕРБ и ДПС не се регистрираха. Едва след това дойдоха и санкциите по глобалния закон Магнитски, които удариха пряко дългогодишния финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. След това Борисов обеща, че ГЕРБ ще гласуват законите, предложени от Крум Зарков, служебен министър, във вида, в който са предложени.

Няма съществени промени и в местата за листите за предстоящите избори. Вчера от ПП Герб обявиха водачите си, а днес ги регистрират.

Борисов води листите на ГЕРБ в 25 МИР София и в Пловдив

Борисов води листите на ГЕРБ в 25 МИР София и в Пловдив

ГЕРБ оповести имената на водачите за всички избирателни райони

Процесът е почти финализиран. Нашата цел е така да подготвим нещата, че отборът ни за конкретните избори да е в максимално добра кондиция. Преди 4 месеца бяхме на избори, така че няма как да имаме някакви радикални промени, обясни още Биков.

Аз не съм много в процеса на редене на листата, посочи Биков отклонявайки въпрос да коментира лицата на партията. Коментира обаче сблъсъка в Перник, където Георг Георгиев ще се изправи срещу Бойко Рашков като сблъсък между "промяната и статуквото", младо - старо и "ускоряване на борбата със статуквото".

На предните избори ГЕРБ в Перник бяха издигнали бившия си финансов, но и здравен министър Кирил Ананиев, който взе повече гласове от Бойко Рашков.