България трябва да има смесен тип армия - наборна и кадрова. Избърза се с приемането на поправките на първо четене в Закона за резерва на въоръжените сили. Трябваше да се направи добър анализ. С тези поправки се поставя началото на връщането на наборната военна служба.

Това каза пред БНР ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия и настоящ председател на Съюза на офицерите от запаса и резерва.

Доброволци до 40 г. ще могат да служат в армията ни до 6 месеца

Доброволци до 40 г. ще могат да служат в армията ни до 6 месеца

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили

"С гласуваните на първо четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили Народното събрание одобри на първо четене възможността за доброволната казарма за български граждани до 40-годишна възраст. Приетите промени в Закона бяха внесени от Министерски съвет по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според ген. Стойков "ще бъде трудно за 6 месеца да се постигне подготовката на един военнослужещ, за да бъде ползван той след това в резерва".

"Трябва да се възстанови наборната служба и Българската армия и те да бъдат в съотношение 50 на 50", допълни ген. Стойков. Той се надява с промените в Закона за резерва да се потърси начин условията в армията да се подобрят.

Ген. Димитър Илиев: Киберпространството определя войските, силите и оръжията

Ген. Димитър Илиев: Киберпространството определя войските, силите и оръжията

Свободният обмен на данни е критична точка и за цивилни, и за военни