Забавените и неизплатени заплати никнат като гъби, се оплакаха от КНСБ по време на заседанието на временната парламентарна комисия за неизплатени заплати. Това е "брадясал проблем", обясни пред депутатите Божидар Митрев. По думите му във фирмите на господин Христо Ковачки заплатите от години не се плащат редовно, оплака се той.

5249 предприятия забавили заплати и обезщетения

5249 предприятия забавили заплати и обезщетения

322 млн. лв. забавени от 2012 г. насам

От две години заплатите при миньорите се плащали със закъснение от 2-3-4 месеца. Назрява сериозно напрежение сред миньори и енергетици, каза Митрев и предупреди, че нещата са стигнали до предела. Той предупреди, че ако спре работата на ТЕЦ Бобов дол, енергийната система ще е пред сериозен риск и дори ще се наложи да внасяме ток.

Миньорите от "Бобов дол" прекратиха стачката

Миньорите от "Бобов дол" прекратиха стачката

Получават по половин заплата за месец март

"Моля за повече ред и законност", настоя Митрев.

Чавдар Христов, заместник-президент на КНСБ поиска решение. Темата затихвала и се възраждала периодично. Дияна Йорданова, която е председател на временната комисия, призова бизнесът да е коректен в изплащането на заплатите на работниците.

Очаквано, бизнесът е притеснен от идеята да се дадат свръх права на работниците по отношение на несъстоятелността на работодателя. От КРИБ това едва ли ще ускори процеса на изплащане на забавени заплати. Според юрист на конфедерацията, имало по-ефективни методи работниците да изискват и получат забавено заплащане.

"Проблем има и проблемът трябва да бъде решен и някой път добре ще ни удари по главата", предупреди отново Чавдар Христов. Димитър Бранков от БСК е на мнение, че със смокинов лист се прави опит да се покрие проблема.

Омбудсманът Мая Манолова захапа бизнеса за истеричната, по думите й, кампания срещу нея и синдикатите срещу забавените заплати.

Бизнесът "скача" на Омбудсмана и КНСБ

Бизнесът "скача" на Омбудсмана и КНСБ

Нарушавали се законите за социален диалог с предложените законодателни промени

57 000 нарушени конституционни права на граждани за 2016 отчете тя в комисията. Толкова работници през миналата година не са си получили заплатите. 80 000 граждани ще са с нарушени права през тази година, прогнозира общественият защитник.

"Аз съм безсилна срещу всякакви нагли хора-чуждестранни инвеститори и български тарикати", ядоса се Манолова.