В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите. Това се случи в рамките на провеждащото се в Александруполис Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на двете държави.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис подписаха Споразумение за регламентиране на железопътния трансграничен трафик, чрез което ще се улесни преминаването през железопътните гранични пунктове между двете държави. С влизането в сила на споразумението европейските железопътни предприятия ще получат равноправни условия за извършване на трансгранични услуги. Документът е важна стъпка към цялостното интегриране на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Четвъртото Българо-гръцко правителствено заседание е в Александруполис

Четвъртото Българо-гръцко правителствено заседание е в Александруполис

Очаква се обсъждане на газови и инфраструктурни проекти

Министърът на туризма Николина Ангелкова и гръцкият й колега Хари Теохарис подписаха Съвместно изявление на министрите на туризма на Република Гърция и Република България по случай четвъртия съвет за сътрудничество на високо равнище.

Двете институции ще насърчават усилията на частния сектор в своите страни - хотелски асоциации, специализирани камари, национални асоциации на туроператорите и на туристическите агенти, стартиращи компании, за активно сътрудничество и осъществяване на съвместни инициативи, както и в дейностите за промотиране на общи продукти за далечни пазари.

Страните ще работят за провеждане на общи туристически събития по повод 140-годишнината на дипломатическите отношения между България и Гърция. Декларира се и готовност за сътрудничество в подотраслите на туризма от специализиран интерес - културен, религиозен, конгресен, зимен, морски, екотуризъм и др., с фокус върху принципите на устойчивото им развитие.

В документа се посочва също, че всяка от страните ще сформира работна група, която да провежда мониторинг върху напредъка на областите по Програмата за съвместни действия в областта туризма за периода 2020-2022 г.

Подписан беше и Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Ентерпрайз Грийс. БАИ и Ентърпрайз Грийс взаимно ще си сътрудничат при осъществяването на дейности за насърчаване на инвестициите, включващи подпомагане при реализацията на инвеститорски посещения, размяна на покани за бизнес форуми, търговски и инвестиционни изложения и други промоционални дейности.

В Меморандума се предвижда БАИ и Ентърпрайз Грийс да бъдат партньори в областта на привличането на инвестиции и реализация на нови инвестиционни проекти, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между потенциални инвеститори от България и Гърция.

Целта е взаимно подпомагане при кандидатстване по общи европейски проекти. Двете страни поемат задължения за обмен на информация, свързана с възможностите за инвестиране и развитието на нови бизнес партньорства. От българска страна документът беше подписан от изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев, а от гръцка - от председателя на Ентерпрайз Грийс Грегори Димитриадис.

В Александруполис министърът на културата Боил Банов и Лина Мендони, министър на културата и спорта на Гърция, обсъдиха бъдещия Меморандум в областта на културата. Документът ще бъде подписан между министерствата на България и Гърция през април 2020 година.

По време на двустранната среща бе споменато и за подновяването и на Програмата за сътрудничество между правителствата в областта на образованието, науката и културата за следващия период - 2020-2023 г.

Банов и Мендони говориха и за борбата срещу незаконния трафик на културни ценности. Двамага говориха и за програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ, на която един от основните инвестиционни приоритети е съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство. 

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор
Обновена

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор

Проектът е пример за подражание в отношенията на съседни държави според Ципрас

По време на двустранните срещи на министрите на транспорта на Гърция и на България бе договорено ускоряване на процеса по изграждане на мултимодалния коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис имаха работна среща между двамата министри, в рамките на Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Обсъдени са ключови въпроси за изпълнението на проекта, касаещи финансирането и поддържането на инфраструктурата. 

България и Гърция съвместно обучават спецчасти

България и Гърция съвместно обучават спецчасти

Наблюдават ги министрите Каракачанов и Панос Каменос

България и Гърция ще продължат да работят за защита на общата ни граница и на общите ни интереси в областта на миграцията и убежищата. Това стана ясно по време на двустранната среща между вътрешния министър на България Младен Маринов и Михалис Хрисохоидис, министър за защита на гражданите на Република Гърция и Гиоргиос Кумуцакос, алтернативен министър по миграционната политика на Гърция.

Според Маринов има подобряване на ситуацията по границата. Има чувствително намаление на опитите за незаконно преминаване, а оперативната обстановка в най-уязвимите участъци се нормализира, твърди българският вътрешен министър.

България продължава участието си в операция "Посейдон" на Фронтекс.

На срещата бяха обсъдени виждания за бъдещите елементи на новия Пакт по миграция и убежище - засилено сътрудничество с третите страни, сигурни и защитени външни граници и създаване на всеобхватен механизъм за управление на миграцията на базата на точния баланс между солидарност и отговорност.

Обсъдено бе и провеждане на съвместни полицейски операции по противодействие на контрабандата. При противодействие на телефонните измами бяха арестувани двама българи в Гърция в началото на годината. Измамите са извършвани от България към Гърция спрямо гръцки граждани. Подготвя се и подновяване на съвместните наряди по линия на безопасността на движението. 

Сблъсъци между полиция и протестиращи на острови в Гърция заради нови лагери за мигранти

Сблъсъци между полиция и протестиращи на острови в Гърция заради нови лагери за мигранти

Пречат на полицейски части за борба с безрадиците да слязат от фериботите

По време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Гърция Никос Дендиас заявиха, че отговорът на глобалните предизвикателства като сигурност и климатични промени е в задълбочаване на двустранното сътрудничество и партньорството в ЕС. Двустранните ни отношения са установени на 9 декември 1880 г. Те са предшествани от вековна съвместна история, размирно минало на Балканите и в Европа.