Активният политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма бяха сред основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис.

Общо бе мнението, че България и Кипър могат да предлагат съвместен туристически продукт на трети страни.

На разговора двамата председатели оцениха отношенията между България и Кипър като отлични във всички сфери от двустранен интерес, за което по думите им допринася и активният политически диалог на най-високо ниво.

Караянчева припомни, че Кипър е сред първите държави членки, ратифицирали Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и благодари за подкрепата. Гостът подчерта, че в страната му работят 30 хиляди българи и те са едни от най-добрите работници.

Председателят на Народното събрание отбеляза отличните отношения в областта на образованието и културата и посочи, че българската общност в Кипър и кипърските студенти, които се обучават в България, са мост между двете страни.

От кипърска страна увериха, че се отделя сериозно внимание на работата с българската общност в Кипър.

Димитрис Силурис отбеляза, че трябва традиционните отлични отношения между Кипър и България да бъдат реализирани на практика и приложени в полза на двата народа.

Председателят на Народното събрание подчерта, че пример за отличните ни двустранни отношения на секторно ниво са и подписаните през последните години пет двустранни споразумения - в областта на земеделието, туризма, енергетиката, културата, образованието и науката.

Посещението на кипърската парламентарна делегация започна с церемония по полагане на венец на Паметника на незнайния воин.