Парламентът задължи областните управители, както и заемащите висши позиции в изпълнителната власт, да имат образователно-квалификационна степен „магистър”. Това стана, след като народните представители гласуваха на второ четене промени в Закона за администрацията.

С промените магистърската степен става задължителна за заемащите определени длъжности на изпълнителната власт, които се назначават с решение на Министерски съвет или еднолично от министър-председателя. Такива са например областните управители и техните заместници, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.

Промените не се отнасят за изборните държавни длъжности министър-председател, заместник-министър председателите, министрите, кметовете на общини, райони, кметства и кметските наместници.

В мотивите на законопроекта като причина за промяната са изтъкнати многократните скандали и въпроси, повдигани в публичното пространство, относно кадрови назначения със съмнителна репутация и образователен ценз.

Вносителите се надяват с въвеждането на подобно изискване да се отсяват предварително кандидатурите и да се елиминира възможността за предложения, зад които се крие явен лобизъм. Като аргумент в подкрепа на законопроекта се изтъква, че е нелогично и неоправдано изискване за притежаване на висше образование да е предвидено за служителите в администрацията, а да липсва по отношение техните ръководители.

Промените ще влязат в сила за следващите назначени областни управители и представители на изпълнителната власт.