Задължителното гласуване ще е само за хората в България, то няма да важи за българите, живеещи извън страната.
Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Припомняме, в понеделник парламентът окончателно прие да има задължително гласуване. Ако не гласуваме на два последователни избори от един и същи вид (например -два последователни президентски вота или последователни парламентарни избори), името ни ще бъде заличавано от избирателните списъци. Ако след това все пак решим да гласуваме, ще можем да върнем името си в списъците като подадем заявление до общинатав определен срок преди изборите.

Заличават ни от изборните списъци, ако не гласуваме 2 пъти подред

Заличават ни от изборните списъци, ако не гласуваме 2 пъти подред

След 15-часово заседание по промените в Изборния кодекс

„От Патриотичния фронт винаги са заявявали принципната си позиция, че искат задължително гласуване. От мотивите, които те развиха сега, става въпрос за форма и начин за ограничаване на купения и корпоративния вот”, уточни той.

Той коментира и гласуването зад границата, като обясни, че се търси вариант на текст за разкриване до 50 допълнителни секции във всяка страна извън България. Текстът ще бъде прецизиран в следващите дни и в четвъртък ще бъде гласуването.

Търси се вариант, който да отговори на очакванията на хората", подчерта Цветанов.

Поне 80 000 няма да могат да гласуват, възмутени българите в чужбина

Поне 80 000 няма да могат да гласуват, възмутени българите в чужбина

Това са 42 % от българите, гласували зад граница на предишните избори

  

През 2014 година в чужбина са разкрити 429 секции. 139 от тях са в Турция, 42 – в Испания, 40 – във Великобритания, 40 секции в САЩ, а в Германия - 17 секции. От 138 000 действителни бюлетини, получени от чужбина близо 60 000 бяха за ДПС, а 40 000 бяха за ГЕРБ.

По думите му, референдумът след вчерашните консултации ще бъде проведен след издаването на президентски указ. Цветанов уточни, че по този начин се дава възможност президентът да има активна роля в този процес.