ДСБ ще се бори за нова, всеобхватна и истинска съдебна реформа.

Прокуратурата на Цацаров направи България черната овца на ЕС, отсякоха тъмносините на брифинг в парламента.

Лидерът на партията в опозиция, но част от управляващия РБ, Радан Кънев обяви, че в пленарна зала (където текат дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП и ДПС, б.р.) се разиграва театър, криещ провала на ГЕРБ, БСП, ДПС за конституционната реформа.

Това е поне третата медийна димка и заради доклада на ЕК, убеден е Кънев. Той пое темата за отделянето на Румъния от България и сваляне на европейския мониторинг от съседката ни със сравнението, че в Румъния има осъдени политици, министри, тя заема трето място по предприемачи на глава от населението, където ние сме последни в ЕС.

Няма да допуснем имитацията да измести реформата. Приветстваме и инициативата на Екатерина Захариева да се свърже с ЕК за мониторинг на прокуратурата, обяви Кънев.

От ДСБ предлагат да се свържем със страни с ниска корупция и такива с много опит, от където да дойдат вещи прокурори и да работят по конкретни дела - например за спирането на магистрала "Хемус".

Да има румънски модел прокуратура, призова Кънев. За него е нужен специален орган, който да надзирава обществените поръчки. Ще предложим промени в Закона за съдебната власт за заместник главен прокурор с независим мандат. Ще подкрепим нов конституционен дебат за прокуратурата, зарече се лидерът на ДСБ.

Гроздан Караджов от гражданския съвет на РБ пък заяви, че трети месец се говори за меморандум между ГЕРБ и РБ, но не за съдебна реформа.

Този диалог днес е изместен от фалшиви теми. Да се гласува истинската всеобхватна съдебна реформа, не юлският компромис. Днес той не е валиден, хората не са съгласни да кретаме след Румъния, разпали се депутатът.

Стана ясно, че от партията ще подкрепят създаването на независим орган, който да разследва корупцията с приоритет обществените поръчки. Там се генерира най-големият корупционен натиск в страната, убеден е Караджов.