България за първи път от 18-ия си доклад след 12 години получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии на ЕК. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред bTV по повод препоръката за отпадане на мониторинга от страна на Комисията.

Захариева поясни, че както Комисията е решила този доклад да бъде създаден за България и Румъния, така и тя трябва да реши дали той ще отпадне, въпреки че ще се вземе под внимание и позицията на Европейския парламент.

На въпрос дали след отпадането на този доклад ще се появи нов, който да следи случващото се у нас, външният министър подчерта, че в момента се обсъждат предложения за създаване на хоризонтален механизъм за върховенство на правото и правата на човека за всички 28 страни членки на ЕС.

България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички страни членки, категорична бе Захариева.

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

Според нея има огромна разлика между България през 2007 г. и България през 2019 г., но все още има какво да се върши. Тя напомни, че преди месец правителството е създало механизъм, който да продължи наблюдението на реформите, и посочи, че въпросните реформи се правят заради българските граждани. Хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, за съжаление все още не го чувстват, посочи Захариева.

Относно решението на ЕК, че Хърватия е готова за Шенген, въпреки че е влязла в ЕС след нас, външният ни министър обясни, че България е получила същото решение още през 2011 г. Тя изтъкна, че според ЕК Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него.

Захариева отказа да коментира избора на нов главен прокурор, но подчерта, че процедурата е по българската конституция.

Визитата си в Москва тя определи като конструктивна и посочи, че това е било първото посещение на български външен министър в Русия от 8 години насам. Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече "Балкански поток" "Български поток" е бил симпатичен.

Не можете да избягате от реформата, следим ви отблизо, предупреди ни Тимерманс

Не можете да избягате от реформата, следим ви отблизо, предупреди ни Тимерманс

Самият Борисов е поискал помощ от Брюксел

По думи на Захариева проектът дава сигурност на доставките за страната ни и гарантира запазването на транзита.

Тя посочи, че срокът за изпълнение на цялото трасе е 600 дни, така че догодина трябва да строежът да приключи. Работим за диверсификация и на трасетата, и на източниците, поясни Захариева.

Захариева заяви и че по време на визитата й е бил разрешен въпросът с българските имоти в Русия, тъй като страната ни е получила документа за безсрочно ползване на земята под посолския ни комплекс.

Енергетиката - тема номер едно за Захариева и Лавров

Енергетиката - тема номер едно за Захариева и Лавров

Визитата на външния ни министър в Русия приключва днес

Външният ни министър коментира и риска от бежанска вълна заради действията на Турция в Сирия. Тя призна, че докато в Сирия има напрежение, има риск за цяла Европа, но увери, че на българската граница няма увеличение на натиска. Трябва да продължим да изпълняваме споразумението между ЕС и Турция от 2016 г., категорична бе Захариева.

За отлагането на решението на ЕС със Северна Македония за членство, външният ни министър посочи, че това е било груба грешка и подчерта, че България е казала силно "за" членството на западната ни съседка. Според нея не ние, а македонците трябва да се постараят повече за решаването на историческия въпрос.

Нашата история няма кой да ни я открадне, за тях е по-важно да направят оценка за миналото си, заяви Захариева.

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

По думите му проектът е по-евтин от "Южен поток"