Хората в Република Северна Македония много добре разбират, че има известна разлика между желаното и възможното. Това заяви пред БНТ съпредседателят на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси проф. Ангел Димитров по повод предсрочните избори в западната ни съседка заради отказа на ЕС да определи начало на преговорите за членство.

Според него македонското правителство е имало достатъчно основания да не предприема тази стъпка.

Очевидно вътре в самата партия, не само натискът отвън, е довел до решение, че едни предсрочни избори ще дадат нов шанс за управление на сега управляващата коалиция, обясни проф. Димитров.

Плевнелиев се безпокои от реваншизъм на власт в Македония

Плевнелиев се безпокои от реваншизъм на власт в Македония

България много ще изгуби от това, предрича той

По негови думи е имало твърде много сигнали, че не трябва да се "надуват фанфарите" предварително, тъй като някои от големите европейски държави ясно са заявили, че не смятат момента за подходящ за начало на предварителните преговори.

Той обаче е на мнение, че отлагането е просто напомняне, че трябва да се ускорят реформите и да се преодолеят проблемите със съседни страни.

Припомняме, преди дни премиерът Зоран Заев поиска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори след отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността.

Според Заев, решението на ЕС е историческа грешка.

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени

Председателят на партията на албанското малцинство "Беса" в Северна Македония Билал Касами призова настоящото правителство на републиката да подаде оставка поради решението на Съвета на ЕС да отложи началото на преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори
Обновена

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

След отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността