Не бива да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали. Това заяви пред БНТ Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), по повод позицията на френския президент Еманюел Макрон за влизането на Северна Македония в ЕС.

Според него Макрон е допуснал груба грешка и ситуацията като цяло е голям провал на ЕС във важна зона, каквато е зоната на Западните Балкани.

Плевнелиев изрази разочарованието си, че македонският министър-председател Зоран Заев подава оставка, тъй като според него той е бил демократичен лидер, който е опитал да откъсне държавата от тежестта на манипулациите от миналото.

"Представете си, ако отново старото дойде на власт - политически лидери, които мразеха България и я прожектираха като окупатор - тогава какво ще си говорим?", обезпокоен е Плевнелиев.

Избори в Северна Македония на 12 април

Избори в Северна Македония на 12 април

Това стана ясно след края на лидерската среща при президента Пендаровски

Според него в западната ни съседка ще настъпи политическа криза и въпреки добронамереността на македонския президент Стево Пендаровски битката ще бъде тежка, тъй като предизборната игра ще се води с всички възможни средства.

Има шанс реваншистки сили да дойдат на власт, от което България много ще изгуби, прогнозира Плевнелиев.

Относно историческите преговори със Северна Македония той бе категоричен, че съвместната комисия трябва да синхронизира действията си със ситуацията и да се въоръжи с търпение, тъй като е необходимо да мине време, за да се изкорени една погрешна идеология.

България като приятел трябва да се въоръжи с търпение, а не да поставя ултиматуми, заяви той.

По отношение на военните действия в Северна Сирия от страна на Турция Плевнелиев посочи, че Европа се държи пасивно, вместо да заеме много по-ясна позиция. "Вече 8 години сме свидетели на кръвопролитна война със сложен сблъсък на интереси. Глобални и регионални сили се борят за влияние на територията на друга държава, която беше съсипана. Като държавен глава си давам сметка колко безплодни бяха всички дебати в Сирия - всичко ставаше само до нивото на дипломатическите изказвания", обясни той.

Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Тече среща на лидерите в Македония

Плевнелиев коментира и темата за завода на "Фолксваген". Според него конфликтът в Сирия не е единствената причина Надзорният съвет на компанията да отложи преговорите с Турция. Той подчерта, че въпреки че Управителния съвет на "Фолксваген" е решил фабриката да отиде в южната ни съседка, Надзорният съвет вече 5 пъти отлага това решение, тъй като счита, че УС се е фокусирал върху краткосрочните ползи.

Според него България все още има шанс за завода. Ние сме на резервната скамейка, но във всеки момент може да влезем в играта, имаме страхотна оферта, заяви Плевнелиев. Той бе категоричен, че страната ни трябва да се стреми към големи инвестиции.

Не бива да си седим удобно в блатото и да си казваме "бедни сме, нямаме възможност" и големите инвестиции да ни пропускат, защото ние нямаме амбиция да ги привлечем, категоричен бе Плевнелиев и изтъкна, че за първи път страната ни е готова да играе "голямата игра", направила редица държави от Централна и Източна Европа богати.

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония

Грешката е сериозна, историческа

Относно ситуацията във Великобритания той изрази убеденост, че Брекзит ще се случи, независимо кога. По негови думи Брекзит е символ как популисти могат да съсипят всяка държава.

Във връзка с избора на нов главен прокурор Плевнелиев подчерта, че още през 2012 г. като държавен глава е отправил апел да има минимум трима кандидати за главен прокурор. Според него президентът не бива да мълчи, а да се възползва от конституционното си право и да отложи избора, за да се даде възможност за една легитимна процедура.

ЕС дал ясен сигнал на Македония да не надува фанфарите предварително

ЕС дал ясен сигнал на Македония да не надува фанфарите предварително

Отлагането на преговорите за членство било напомняне за по-бързи реформи