Дебатът за бъдещето на Европа продължава, заяви външният министър Екатерина Захариева, която участва в заседание на Външната комисия в парламента. Тя бе изслушана за развитието на общоевропейския дебат относно Бялата книга за бъдещето на Европа.

На заседанието е обсъдена и перспективата на Р Македония като съюзник в НАТО след срещата на външните министри на Пакта, каза тя.

ЕК излиза с Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

ЕК излиза с Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

Предлагайки четири или пет практически "пътеки за обединение"

Захариева припомни, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск настоява за по-чести лидерски дебати по тази тема.

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер през септември изложи шести сценарий към петте в Бялата книга. Това не е нещо ново, каза тя.

Българският анализ показва, че нито един от изложените 5 сценария по Бялата книга не съответства на интересите на България, каза Захариева. Тя обясни, че нашият интерес е за по-силна, по-обединена, по-солидарна и по-интегрирана Европа, която взема решение по-близо до българските граждани и участие на България в повече интеграционни процеси.

Захариева припомни, че страната ни се е присъединила към постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната.

От 2011 г. има резолюция на ЕП, че България и Румъния изпълняват техническите критерии в Шенген. Шенген не работи в пълния си вид, сега е в процедура по изменение, това е част от пакета нови мерки. Нашата позиция е, че сме изпълнили критериите си.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

На въпрос за позицията на страната ни за признаването на Йерусалим за столица на Израел, Захариева обяви, че българската позиция беше изразена веднага след изказването на Туск. Тя съвпада с позицията на ЕС. Статутът на Йерусалим трябва да се решава в преговори между Израел и Палестина. Няма да помогне едностранно решаване, категорична е Захариева.

Надяваме се да няма насилие. Нашата позиция е ясна още от началото. Това трябва да става в мирен диалог, потвърди още веднъж външният министър.