Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Япония Таро Коно обсъдиха разширяването на двустранните контакти, увеличаването на японските инвестиции у нас, както и сътрудничеството между двете страни.

Външният ни министър подчерта приятелската връзка между двата народа. "Няма да забравим японския самурай, който участва в битката за Плевен през 1877 г. в името на свободата на България", заяви тя.

Екатерина Захариева отбеляза, че след първото посещение на японски премиер у нас - Шиндзо Абе, миналата година, стокообменът между двете страни се е увеличил с 30% и възлиза на 214.7 млн. долара.

Външните министри бяха единодушни, че въпреки стабилния растеж, двустранните икономически отношения имат много по-голям потенциал.

"Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България. Вече има доста големи японски компании на нашия пазар и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България", подчерта външният министър Захариева.

Тя отбеляза, че 14 хиляди туристи посещават България, но с Таро Коно ще работят за откриване на директна авиолиния София - Токио, която да спомогне за увеличаването на туристическия обмен между страните.

Захариева изрази надежда, че по-големият бизнес потенциал между двете страни ще бъде разкрит и по време на предстоящия през септември съвместен бизнес форум в Токио.

Борисов: Япония е приоритетен партньор за България

Борисов: Япония е приоритетен партньор за България

Това подчерта пред министъра на външните работи на Япония Таро Коно

Министър Коно подчерта ролята на България за запазването на стабилността на Балканите. Той заяви, че Япония ще продължи да си сътрудничи с България и за предстоящото ни председателство на Берлинския процес през 2020 г. заедно със Северна Македония.

Председателството на Берлинския процес "доказва, че България е ключов фактор за запазването на стабилността в региона на Балканите", изтъкна Таро Коно. По думите му европейската интеграция на Западните Балкани е ключът към тази стабилност.

Таро Коно обяви, че Япония ще продължи да бъде партньор на България и ще работи заедно със страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Двете страни вече реализираха съвместно проект за превенция на природни бедствия и кризи в Република Северна Македония.

Сега двамата министри се договориха екип от българското външно министерство скоро да бъде изпратен в Япония, за да бъдат набелязани нови съвместни проекти за подкрепата на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Двамата министри обсъдиха и важни въпроси от международния дневен ред - Северна Корея, Иран, реформата в ООН, Брекзит.

Захариева посреща японския външен министър

Захариева посреща японския външен министър

През 2019 г. честваме 110 г. от първите официални двустранни контакти