"Приоритетът Западни Балкани е основен. Никога толкова не се е говорило за Западните Балкани". Това заяви външния министър Екатерина Захариева по време на срещата на посланиците на страните от Западните Балкани с комисиите по външна политика и еврофондове.

Тя припомни, че само преди месеци никой не е вярвал, че толкова силно ще бъде изведен този приоритет. За първи път Юнкер е споменал за държавите от региона в речта си. Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини също ги поставя като приоритет.

Западните Балкани в ЕС, си пожелаха посланиците на страните от региона

Западните Балкани в ЕС, си пожелаха посланиците на страните от региона

Дипломатите участваха в заседанието на две наши парламентарни комисии

"Това е дългосрочен процес за българската политика. Следваща тройка председателстващи Съвета на ЕС, също ще има на фокус този приоритет" беше категорична Захариева.

Тя допълни, че има ясен план какво може да се постигне за всяка държава. Трябва да има кохезионна политика, защото ако това го няма, не може да се говори за разширяване до 2025 г.

"Мисли се да има ясен план, свързан със сближаване, свързаност, перспектива за младите хора, свързана със създаване на работни места. Да има практически инициативи", обясни външният министър.

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията
Обновена

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията

Президентът призова парламентът да надмогне личните си, конюнктурни и партийни интереси

Относно възможността за отпадане на мониторинговия доклад с приемането на антикорупционния закон, Захариева заяви, че това е една от 17 - те препоръки, които ако се изпълнят, мониторингът ще отпадне.