Външният министър Екатерина Захариева определи като расистко изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, че българи и румънци са източник на огнище на COVID-19 провинцията. По думите й, то е непремерено, предаде БНР.

Лашет направи изказването си по повод огнище на COVID-19 в Северен Рейн-Вестфалия, където бяха установени 400 заразени работници:

"Навсякъде в света, и в Европа, и в България включително, се забелязаха форми на расизъм, но не е приемливо тези сигнали да идват от политици", заяви Захариева.

Изказването за българите румънците в Северен Рейн-Вестфалия влезе в центъра на политическата интрига в Германия, тъй като премиерът на провинцията е спряган за един от наследниците на канцлера Меркел.

Захариева заяви това днес на среща в МВнР с германския си колега Хайко Маас.

На въпрос дали Лашет трябва да подаде оставка германският дипломат №1 каза, че премиерът се е извинил.

Вчера и Букурещ реагира гневно на думите на Армин Лашет, че "румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората". 

Маас пред Захариева: Трудно се отварят затворени граници

Маас пред Захариева: Трудно се отварят затворени граници

Мерките за кризата срещу коронавируса трябва да продължат

Захариева и Маас са обсъдили приоритетите на германското председателство, което започва от 1 юли, и икономическото възстановяване от кризата с коронавируса.

Утре евролидерите ще обсъдят предложението на ЕК за създаване на фонд за възстановяване или актуализирания вариант на Многогодишната финансова рамка.