"Не са приятни скандалите, които се случват напоследък между управляващите, но аз си мислех, че институциите работят, за да не се допуска това нещо. Това не е полезно за никого. Това напрежение не помага на българския народ". Това заяви министърът на външните работи (МВнР) Екатерина Захариева в предаването "Тази сутрин", по bTV.

Борисов парира с въпроси вероломното нападение към правителството
Обновена

Борисов парира с въпроси вероломното нападение към правителството

Неговите хора са убили хиляди българи като кучета, а той мълчи

По думите й, срещата Турция-ЕС, която ще се състои на 26 март 2018 г. е голям успех на българската външна политика.

Президентът препоръча на Борисов да слуша по-малко гласовете извън България

Президентът препоръча на Борисов да слуша по-малко гласовете извън България

И да прочете Истанбулската конвенция на английски или френски език

На тази среща ще имаме възможността да обсъдим въпроса между отношенията по оста Европейски съюз-Турция, заяви тя.

"Това е така нареченият Лисабонски формат, при който се срещат председателите с институциите", обясни Захариева предстаящата среща на турския президент Ердоган с председателя на ЕК Юнкер и председателят на ЕС Доналд Туск.

Нашите усилия като външно министерство са насочени главно върху това да подпомагаме всички институции, за да може България да се представи добре пред света, каза още тя.

Относно шеговитото предложение на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, с което предлага руско гражданство на премиера Бойко Борисов, Екатерина Захарива каза: "Това според мен е доста неуместна шега".

Захарова предложи руско гражданство на Бойко Борисов

Захарова предложи руско гражданство на Бойко Борисов

Премиерът на България може да гласува за президент на Русия, пошегува се дипломатът

По отношение "За" и "Против" стратегията на България за Западните Балкани, Екатерина Захариева заяви: "Нашият призив и позиция е да бъдем по-активни с въздействие и отношение към Европейския съюз. Това, което Европа започва да поставя като въпрос е, че вече не само ние ще плащаме сметката и че не само ние ще обираме негативите".

Захариева взе и отношение по въпроса за отношението на България по въпроса за Македония и Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан между двете страни. Тя добави, че българската външна политика е насочена върху това да има проспериращо отношение между страните от Балканския полуостров.