Премиерът Бойко Борисов определи като "вероломно нападение над правителството без никакъв повод при едно изключително добронамерено интервю" изказването на президента Румен Радев часове по-рано в БТА.

Припомняме, малко преди обяд президентът Румен Радев коментира интервюто на премиера от предишната вечер.
"Аз съм горд, че имам интелигентни съветници и секретари, началник кабинет. Но в никакъв случай те не са причина за напрежение между нас", каза Радев и изброи причините за недоразумение между президентската и премиерската институция.
Сред тях са: "скалъпената комисия за нови изтребители и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеята за безкрайни концесии, липсата на прозрачност".

Президентът препоръча на Борисов да слуша по-малко гласовете извън България

Президентът препоръча на Борисов да слуша по-малко гласовете извън България

И да прочете Истанбулската конвенция на английски или френски език

"Един президент, който е главнокомандващ на всички българи и равноотдалечен от всички партии, не е редно да дава оценки и да взима активна страна към неговата партия БСП." Така премиерът Бойко Борисов отговори на президента Румен Радев в началото на извънредния брифинг на летище "София".

Не е редно да дава такива оценки и да взема страна, натърти Борисов и обоснова извънредния брифинг - "Знам, че ако не отговоря, някои ще кажат, че ме е страх."

Премиерът реторично попита и защо тогава държавният глава не се е изказал и по въпроса за оценката на социалистите за Народния съд, макар и тя да се оказа лично на Валери Жаблянов.

ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов заради оценката за Народния съд

ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов заради оценката за Народния съд

Зам.-председателят на НС бил авторът на фразата, че Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие

"Неговите хора са убили хиляди българи като кучета, а той мълчи. Нито веднъж не съм обидил президента, посочи Борисов и обясни, че много внимателно е прегледал вчерашното си изказване и то няколко пъти.
"Нито една обида, нито една квалификация не съм си позволил", категоричен бе премиерът.

Борисов "захапа" президентството и за спрения достъп до класифицирана информация на началника на кабинета Иво Христов, който обаче една година чете документи.

Радев изпраща свой кадър за посланик в Русия

Радев изпраща свой кадър за посланик в Русия

Борисов увери, че Атанас Кръстин ще бъде одобрен...

Той посочи, че в Министерския съвет приемат кадровите предложения на президента. "Всичко, което той изпрати за посланици или служби, ние съгласуваме. Сега разчитам, че ще извади всички разработки и ще го предаде в прокуратурата. Ако съм замесен, аз не съм замесен, освен със своята толерантност, ще отговарям за делата си. Категорично твърдя, че това не е верно".
Това бяха думите на премиера Борисов в отговор на питането от президента Радев дали има общ бизнес с депутата от ДПС Делян Пеевски и дали разпределя обществени поръчки в негов интерес.

Борисов призова, ако депутатът Пеевски е извършил престъпление, за което президентът Радев знае, да сезира съответните институции. Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията. Депутат, който БСП издигна за шеф на ДАНС, припомни Борисов.

Пеевски съветва Радев и Борисов да си решат проблемите като генерали

Пеевски съветва Радев и Борисов да си решат проблемите като генерали

Нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии

Абсолютно ми е чиста съвестта, каза Борисов. "За мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля небавно днес да сезира прокуратурата, КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - б.р.) - която иска. Аз твърдя, че такава (обща дейност между Борисов и Пеевски - б.р.) няма. Ако има - въпроси за депутатите на ДПС, се отнасят за ДПС. ДПС гласува за падане на правителството при вота на недоверие", заяви Борисов.

"Това че не се поддадоха на глупостта да искат цялостен вот за нещо, за което могат да се намерят кусури от управляващите - не са се разбрали. Преди година ДПС подкрепи Радев - това са факти, не е клевета", каза Борисов. Той призова, ако има нередности, извършени от Делян Пеевски, неговата партия - ДПС, да сезира органите.

"Депутатът Пеевски е извършвал такива престъпления, съдействал му е Борисов, заедно са", - обясни какъв трябва да е сигналът от ДПС. Мога да задам контравъпроси - колко струват изборите, как се разбраха за подкрепата, каза премиерът.

Да видим какво сме го издразнили толкава, за да избухне с такава ярост, злоба, жлъч, каза Борисов по адрес на сутрешното изказване на президента Радев. Може би го ядосахме, че не купихме изтребители за няколко милиарда, запита реторично той и изброи записаните приоритети в програмата на правителството.

"Ще купим самолетите, нека само кажем обективната истина - огромните пари, дадени за отбрана, са за ВВС. Не знам защо толкова много са купувани през годините - а сега са в състояние, защото така са подписани тогава договорите, че да не летят", каза премиерът визирайки проблемите във военновъздушните сили.

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Да се направи нужното и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава

Бих се радвал да каже кой глас извън България визира - Бюрксел, Меркел, Макрон, Юнкер, каза Борисов в отговор на препоръката на Радев да слуша по-малко съвети извън България.

Ако иска президентска държава - също няма лошо, да се каже, каза премиерът по адрес на президента. България е стабилна не само заради мен, а и заради президента и заради опозицията - колко пъти да го казвам.

Не трябва да се подвежда президента по социолозите, почти винаги са ги подвеждали. Ако иска да прави партия, да каже - не е честно уж неутралната президентска институция да има такава страна и да се насочва срещу едно правителство, демократично избрано, каза Борисов по адрес на Радев.

Относно оттеглянето от ГЕРБ на ратификацията на Истанбулската конвенция, Борисов каза: "Забранил съм повече да се говори за Истанбулска конвенция. Тя е Европейска конвенция, която касае насилието над жени и деца и домашното насилие. Не знам какъв кукловод трябва да имаш в чужбина за да застанеш зад насилието над жени и деца".

ГЕРБ предадоха Истанбулската конвенция на Конституционния съд

ГЕРБ предадоха Истанбулската конвенция на Конституционния съд

Под искането стоят 75 подписа

За ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, на нашите български мюсюлмани напомням, че десетки хиляди мюсюлмани гласуваха за ГЕРБ.

Премиерът спомена скандал от миналата седмица, при който автомобилът със съпругата на президента Радев - Десислава, не е спрял на подаден сигнал от полицейски патрул. Госпожа Радева няма вина за това, че водач на НСО не е спрял на полицейски патрул, каза Борисов.