Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи пред правителството на Държавата Кувейт условията за инвестиции и туризъм в България.

"Имаме дългогодишни солидни политически връзки, но икономическите отношения все още са далеч от нашите реални възможности. Имаме потенциал да си сътрудничим в областта на туризма, високите технологии, търговията с хранителни продукти и лекарства", заяви Захариева пред кувейтския министър-председател шейх Джабер Ал-Мубарак, като го е поканила да посети България, съобщават от Министерството на външните работи. 

Захариева представи възможностите за бъдещо сътрудничество - тя изтъкнала, че страната ни разполага с най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа, както и че редица родни старт-ъп компании привличат интереса на инвеститори от целия свят.

По отношения на туризма тя подчертала, че страната ни е трета по богатство на културното наследство на Стария континент след Гърция и Италия, втора по брой на минералните извори, и че броят на туристите всяка година вече надвишава населението на България.

Захариева представила и условията за инвестиции у нас и мерките, които българското правителство предприема за облекчаване на административната тежест за бизнеса.

"Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите отношения. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на визита в Кувейт", отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.

Посещението на Захариева в Държавата Кувейт е първата официална визита на български външен министър след приемането на България в ЕС. Това е и първото посещение на българския вицепремиер в държава от Арабския свят.