Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на България в Барселона, Кралство Испания. Генерален консул ще бъде Цветелин Цолов, който досега ръководеше Генералното консулство във Валенсия.

"Радвам се, че за две години като външен министър успях да открия две нови посолства и две нови консулства. Свърши времето, когато България закриваше мисиите си", заяви Захариева.

Новото ни консулство в Барселона вече е достъпно за граждани

Новото ни консулство в Барселона вече е достъпно за граждани

Предоставянето на услуги ще става само чрез запазен час

По данни на външният министър в консулския окръг живеят близо 16 000 българи. Захариева посочи, че с разкриването на новото консулство ще бъдат спестени много финансови и времеви неудобства за сънародниците ни. Ще се увеличат и възможностите на страната ни да оказва помощ на изпаднали в беда български туристи, студенти или временно пребиваващи в Испания.

Захариева изтъкна, че туристическият поток от България към тази част на Испания се увеличава - за четири години ръстът е с близо 80%. Тя допълни и че една четвърт от стокообмена ни с Испания е с фирми със седалище в Каталуния.

На церемонията по откриването на консулството Захариева връчи и първия готов документ - лична карта.

Новото Генерално консулство на България в Барселона отвори врати на 10 септември тази година. То ще предостави по-лесен достъп до консулски услуги, като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние.

Откриваме консулство в Барселона

Откриваме консулство в Барселона

11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния