Българският външен министър Екатерина Захариева призова сънародниците ни, които искат да останат във Великобритания след излизането на Обединеното Кралство от ЕС да се снабдят с биометричен паспорт. "Нека да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометричен паспорт", каза Захариева пред БНР.

ЕС нищо повече не може да направи за Брекзит, обяви Брюксел
Обновена

ЕС нищо повече не може да направи за Брекзит, обяви Брюксел

Брюксел чака следващия ход на Лондон

Биометричните паспорти ще са необходими за кандидатстването за статут на уседналост пред британските власти след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост. Такова уверение е получила вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Повече от 100 лейбъристи искат втори референдум за Брекзит

Повече от 100 лейбъристи искат втори референдум за Брекзит

Не е реалистично предоговаряне на споразумението

Проблем ще възникне за тези наши сънародници, които са се установили в преходния период. По отношение на пътуванията на европейските граждани във Великобритания, ако няма сделка, Брюксел е готов да реагира, увери Захариева.

"Готви се изменение на законодателството, да пътуват краткосрочно, безвизово, което е много важно за нас, предвид туристите, наистина, именно и българските граждани, които пътуват по работа или по бизнес, за да видят своите роднини, които живеят там".

Вече се подготвя мащабна информационна кампания за българите, живеещи във Великобритания. В нея ще се разясняват всички процедури за безпроблемно оставане във Великобритания, увери Екатерина Захариева.