Правосъдният министър Екатерина Захариева е на парламентарен тур за съдебната реформа.

Тя проведе срещи с почти всички формации в Народното събрание. Остават й разговори с „Атака” и Патриотичния фронт.

Аз поех ангажимент и считам, че съдебната реформа е една от най-важните реформи, посочи тя.

След днешните разговори с левицата, Янаки Стоилов обясни, че министърката ги е уверила, че в началото на март кабинетът ще внесе следващата част от промените, касаещи съдебната реформа, а именно Закона за съдебната власт.

Социалистът обаче смята, че имало малко време за обсъждане, тъй като до края на март измененията трябвало да бъдат приети от законотворците. Именно тези промени ще позволят разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии.

Законът за съдебната власт е устройствен закон, обясни червеният депутат. Затова и от БСП искат да се подготвят промените в Наказателния кодекс, които да съдействат за ускоряване на съдебния процес. „Това най-вероятно ще стане до края на април”, предполага Янаки Стоилов.

Левицата очаква промени и в Гражданско-процесуалния кодекс, както и в търговското законодателство.

Междувременно стана ясно, че Министерството на правосъдието е публикувало законопроекта с допълнително направените предложения по време на обсъждането му в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Законопроектът предвижда пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота при широка представителност, ясни условия и тайно гласуване.

Двете отделни колегии на ВСС самостоятелно ще вземат решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати. Това ще става с явен вот и без възможност за надделяване на парламентарната или професионалната квота, уверяват от ведомството на Екатерина Захариева.

С новите текстове се предвижда кадровите решения в съдийската колегия, която е от 14 членове, да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа, а тези в прокурорската, която е от 11 членове, да се вземат с не по-малко от 6 гласа.

Решението за общите за съдебната система въпроси като бюджет, годишни доклади за дейността и управлението на недвижимите имоти на съдебната власт, като по никои от разглежданите точки не се допуска въздържано гласуване остават в компетентността на Пленума на ВСС.

В отговор на критиките от Брюксел за некачествено оценяване на работата на магистратите, проектът въвежда постоянни комисии по атестиране към всяка от двете колегии на ВСС.