Закъснява дебатът за европейския бюджет и финансовата рамка на европейско ниво. За това предупреди вицепрезидентът и бивш евродепутат Илияна Йотова по време на участието си в дебата "Европа отново на път".

Според Йотова са необходими усилия за съживяване на икономиката на ЕС, която би могла да гарантира устойчиви работни места. В контекста на темата за социалната сигурност Йотова бе категорична, че закъснява дебатът за европейския бюджет и следващата финансова рамка. Тя бе категорична, че финансовата рамка на ЕС е нещо изключително важно, за да става заложник на темата за Брекзит.

Вицепрезидентът изтъкна, че благодарение усилията на президента Румен Радев в декларацията, приета в Рим по случай 60 години от създаване на ЕС, е прокарана темата за кохезионната политика. "Все по-често се говори, че в следващия финансов период ще бъдат използвани други финансови инструменти, че донорската политика на европейските фондове ще бъде заменена от тези финансови и икономически инструменти, което, да си кажем честно, ще доведе до ликвидирането на политиката на сближаване", коментира Йотова.

По темата с европейските фондове, вицепрезидентът заяви, че това е единствената политика на ЕС, която осезателно се чувства от европейските граждани, включително и от българските граждани. "Смятам, че тази тема трябва да бъде основна тема на дискусиите по време на българското председателство", изтъкна още вицепрезидентът.

Йотова заяви, че e един от най-горещите привърженици на идеята за създаване на отбранителен съюз. Тя припомни, че в момента се формира фонд, който трябва да се използва за научни изследвания, за нови технологии, за да могат всички производства в сферата на отбраната да имат координиран план в рамките на ЕС.

Вицепрезидентът констатира още, че след поредицата от терористични атентати в Европа е необходима промяна на Лисабонския договор в частта му известна под името - "за пространството на свободата, правосъдието и сигурността". Като първа стъпка по думите й вменяването на повече правомощия на новия отдел към Европол за борба с тероризма.