Опасност да се застроят 90% от междублоковите пространства в София се съдържат във финалните текстове на Закона за устройство и застрояване на Столична община, гласувани по-рано през деня в парламента. За това предупредиха общинските съветници Войслав Тодоров и Георги Кадиев.

Целта на закона, предложен от Столична община, бе да се спре безконтролното изникване на небостъргачи в столицата. Окончателните текстове, обаче, дадоха възможност да се преотреждат (променя предназначението - б.р.) на терени за озеленяване в кварталите на София. Условието е да не са заложени за зелени площи в Общия устройствен план.

Пети протест срещу изграждането на небостъргач в Лозенец

Пети протест срещу изграждането на небостъргач в Лозенец

Прокуратурата се намеси в спор за друга подобна сграда днес

Това касае 90% от междублоковите пространства в София. Досега законът забраняваше подобно преотреждане, пише Тодоров в своя фейсбук профил.

Изобщо терминът "междублоково пространство" отпада от закона и се заменя с "площите между сградите при комплексно застрояване". Такава формулировка позволява плътно застрояване с все по-малко "площи между сградите".

"В допълнение се позволява 10% от всички терени за зелени площи да се застроят като "временни постройки". Досега строителство на тези терени можеше да има само за съоръжения на техническата инфраструктура, поддържане на зелената система, спортно-атракционни дейности и детски площадки и за обслужване на посетителите. С приетите изменения 10% от парковете и зелените площи могат да се застроят почти без ограничение, стига да са с "временни постройки", пише Тодоров.

Той дава пример, че в ситуация, в която огромни площи от софийските паркове са частна собственост, включително 20% от Южния парк, може да се стигне до непредсказуеми варианти.

Прокуратурата оспори даването на имот от СОС за небостъргач

Прокуратурата оспори даването на имот от СОС за небостъргач

Иска замяната от 2006 г. да бъде обявена за нищожна

Приетите изменения в закона няма да постигат и широко прокламираната си цел за спиране на много високото строителство в София, категорични са общинските съветници.

Те обясняват твърдението си, че след промените се позволява изкуствено разделяне на парцели с цел надвишаване на максималното застрояване до два пъти. Сложените тавани на височините са нехарактерно високи за град като София. В идеалния център се позволяват сгради до 17 етажа (50м), в останалата част на града - до 25 етажа (75м).

В документа се позволява около метростанциите в Дружба, Лагера, Хиподрума, Бели Брези, Възраждане и всички северни квартали в метро - до 34 етажа (100м).

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Всички сгради над 75 метра ще трябва да имат транспортна симулация

Започнатите процедури за подробни устройствени планове ще се довършват по досегашния закон - почти без ограничения. В София има над 20 високи сгради, в процес на строителство или със започнали процедури за това.

"Общото между започнатите процедури за небостъргачи е, че всички са в или южно от центъра на града. Никоя от тях няма да бъде засегната от предложените промени в закона за София, защото той не важи за проекти със стартирали процедури. И ако на това му казваме събиране на високите сгради в 2 зони в края на града", възклицава Тодоров.

Той е внесъл питане до кмета, в което иска пълна информация за всички сгради над 50 метра в града и оценка как това се вписва във "Визията за София", която се разработва.

В доклада на датските архитекти за София пише: "Гледката към планините е едно най-големите преимущества на града и не бива да бъде привилегия само за малцина". Ако се реализират тези проекти, се опасявам, че само за хората в тях ще има пълна гледка към Витоша.

Припомняме, архитект Хенриет Вамбер заяви, че софиянци имат най-прекрасното място в света за скейтборд и страхотна гледка към Витоша. Тя е част от екипа на големия датския архитект Ян Геел, който консултира изработването на концепцията за развитие на София в следващите 30-40 г.

Камерите на датските архитекти са заснели и остарялата настилка, и високите сгради, които скриват изгледа към Витоша, информират от сайта на столична община.

Според общинските съветници Кадиев и Тодоров промените в закона за застрояване на София създават повече проблеми, отколкото решават. Особено в ситуация на ежемесечни протести срещу застрояване на междублокови пространства в различни квартали на София, пътят трябва да е на ограничаване на възможностите за такова строителство, а не позволяване субективно, парче по парче общинският съвет да преотрежда терени и да разрешава допълнително загравбане на зелени площи в столицата, смятат общинските съветници.