РЗС искат да се свика Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента във връзка с защита на културно-историческото наследство на страната.

Атанас Семов от РЗС изрази притеснението, че България е единствената страна в ЕС, която няма Закон за културно-историческото наследство. Настоящият закон касае единствено паметници и предмети на културата.

Семов припомни, че на 18 декември 2008 г. е приет регламент на Съвета на ЕС, касаещ износа на паметници на културата и сега действащият български закон не е кодифициран спрямо регламента.

Приемането на промени на парче показва недобро законодателство, смята Семов. Според него трябва да се приеме стратегия за културно-историческото наследство, въз основа на което да бъде приет съответният закон. След това трябва да бъдат приети различни подзаконови актове за паметниците на културата, музеите и т.н.

В настоящия закон не са засегнати въпроси за чуждото културно-историческо наследство, намиращо се на българска територия, коментира още Атанас Семов. Според него сега припряно приеманите промени причиняват трудности за културата.

Доктор Евгени Сачев обясни, че член 4 и член 11 в настоящия закон позволяват на регистрирани вероизповедания, които на определени територии нямат помещения, в които да упражняват религиозна дейност, да им се дават безвъзмездно паметници на културата за молитви и т.н. По думите му в това число влизат и мормоните, и Свидетелите на Яхова.

„Този закон е направен за определено лице", категоричен бе Сачев и припомни, че в предишния парламент НДСВ изнудвали коалиционните си партньори да приемат закона, иначе нямало да приемат важни закони, предлагани от ДПС и БСП.

Атанас Железчев обясни, че настоящия „антибългарски и антиконституционен закон обслужва интереси на Симеон Сакскобургготски и неговата фамилия". Според българските консерватори в реституираните недвижими имоти на царското семейство има значителни на стойност движими вещи.

Именно по настояване на НДСВ с приетия закон тези вещи стават собственост на Симеон Сакскобургготски. От РЗС припомнят, че съгласно закона за държавната собственост министърът на регионалното развитие се грижи за недвижимите имоти, а финансовият министър - за движимите вещи държавна собственост.

От РЗС припомнят още, че ако финансовият министър не упражни правомощията и задълженията си по закон, както по отношение на двореца Врана, така и за другите имоти на царя, ще поискат от прокуратурата да се произнесе дали финансовият министър е извършил престъпление по служба.

Молба с подобно искане през 2004 г. изпращат Кръстьо Петков от ПП „Обединен блок на труда", Яне Янев - тогава все още представител на Национално сдружение БЗНС и Гюнер Тахир като представител на ДПС до тогавашния финансов министър Милен Велчев.