Не се притеснявайте, законът е правен година и половина и ще бъде прилаган с цялата си строгост и за младоженеца, и за свата, и кума.

В това е уверен депутатът от НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. В интервю за Нова телевизия той заяви, че явно действието на закона трябва да бъде пренасочено и към циганските сватби, тъй като само в последната една седмица сигналите за шумни цигански сватби са 70 при 4 сигнала за шум от заведения в община Несебър.

Валери Симеонов обясни, че с гласуваното в Народното събрание миналата седмица се въвежда промяната органите на МВР да могат да затворят заведение за три дни, ако след сигнал и проверка се установят нарушения в интервала от 14 до 16 часа и в тъмната част на денонощието, след 23 часа. Така се преодолява "нелепата" организация до момента на контролните органи в лицето на РЗИ и общинските служби, които не можеха да извършват нощни проверки без изрична заповед за това. Затова и, по думите на Валери Симеонов, е бил през лятото на 2017 година част от проверките: да дам кураж на институциите да прилагат закона.

Валери Симеонов доволен, че спрял шумовата анархия у нас

Валери Симеонов доволен, че спрял шумовата анархия у нас

По думите му контролът вече ще се осъществява само от МВР

Сега с новите правомощия на полицията се избягва разпръсването на правомощията, обясни Валери Симеонов и посочи, че ако управителят и собственикът на заведението откаже да изпълни разпореждането на спиране на шума, заведението просто се затваря поетапно като се започва от кухнята и бара и посетителите се изчакват да напуснат.

Валери Симеонов помоли и да не се дава дума по медиите на хора, които са нарушители и рецидивисти. Неговите усилия са насочени към това българският туризъм да премине на едно по-високо ниво от нискобюджетни алкохолен, нарко и секс туризъм. С това имали сериозно разминаване с ръководството на Министерство на туризма, обясни Валери Симеонов, атакувайки за пореден път Николина Ангелкова.

Не забраниха шума от храмовете в часовете за почивка

Не забраниха шума от храмовете в часовете за почивка

Депутатите гласуваха солени глоби за нарушителите

Припомняме, че на 19 юни Валери Симеонов заяви на трибунка в парламента, че е доволен, че е спрял шумовата анархия у нас. 

Преди това депутатите приеха  промените в закона за шума в околната среда.

По този повод депутатът от БСП Христо Проданов заяви в кулоарите на Народното събрание, че от левицата са скептични, че законът няма да работи.

Законът за шума няма да работи, скептични от БСП

Законът за шума няма да работи, скептични от БСП

Причината е, че проверките ще се правят от държавни инспектори