Българското национално малцинство в Албания е естественият мост за развитие на отношенията между двете държави. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тирана.

За среща в нашето посолство дойдоха представители на местните български дружества, преподаватели, лекари, културни дейци, десетки българи от всички краища на Албания.

Вицепрезидентът благодари на сънародниците ни, че мнозина са пропътували стотици километри, за да присъстват на срещата с нея и представителите на българското посолство. Тя отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна в дейността й като вицепрезидент.

Преди срещата с нашите сънародници във вторник вечерта, Илияна Йотова е разговаряла с президента на Албания Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама.

Тя информира, че от всички представители на албанските институции е получила уверения, че приетият наскоро Закон за защита на националните малцинства ще се спазва и няма да бъде само формален. "Вашите права ще бъдат гарантирани, защото този закон дава право на самоопределение и на българското национално малцинство", посочи още Илияна Йотова.

По време на срещите си е повдигнала и въпроса за създаването на културно-информационни центрове на разменни начала в двете държави.

Вицепрезидентът беше категорична, че следващите шест месеца ще бъдат от изключително значение.
"Те ще са важни за нас в България, те ще бъдат особено важни и за вас, членовете на българската общност в Албания, защото за този период ще бъдат изготвени всички наредби и нормативни актове, които ще превърнат този закон в работещ и занапред децата от българското малцинство ще имат възможност за изучаване на майчин език в средното училище", посочи пред представителите на българската диаспора Илияна Йотов.

Според вицепрезидента новоприетият закон дава право на участие на един представител от българското малцинство в създадения Комитет на националните малцинства.

Представителите на нашата диаспора изразиха желанието си българските институции да съдействат за доокомплектоване на материалната база в училищата със съвременна компютърна техника и учебна литература.

"Важно е засилването на връзките в областта на образованието и икономиката, а при възможност и българската държава да изпрати свещеници, защото в моя край има три църкви, които поддържаме, но няма кой да служи в тях", сподели Ервис Талюри, заместник-председател на Дружеството за българо-албанско приятелство.

Той беше категоричен, че е необходимо провеждането на мащабна информационна кампания сред нашите сънародници от всички краища на Албания по теми, засягащи техните права.

"Над три хиляди подписа на желаещи децата им да изучават български език събрахме и нямаше хора, които да са против или да не искат да се включат в събирането им", заяви от своя страна Фисник Ходжа, председател на сдружението "Наша Гора".

Преди срещата с нашите сънародници Илияна Йотова разговаря с представители на ръководствата на български дружества от областите Корча, Голо Бърдо и Гора.

По-рано през деня вицепрезидентът проведе среща с албански депутати, допринесли със своята парламентарна дейност за приемането на Закона за защита на националните малцинства, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай. Илияна Йотова удостои Селим Ходжай с почетен плакет на българския вицепрезидент.

В рамките на посещението вицепрезидентът ще посети град Кукъс и селата Оргьост и Шищавец, където ще се срещне с наши сънародници, живеещи в Албания.