"Поне още един месец ще бъда министър и има много неща, които трябва да се свършат. След това ще мисля за други опции като служебен кабинет. Но дали ще се стигне до такъв кабинет е още рано да се говори, първо трябва да се задвижи конституционната процедура".

Това каза пред БНР Драгомир Заков, министър на отбраната в кабинета "Петков", който беше свален с вот на недоверие.

Заков допълни, че е важно преодоляването на политическата криза: "На България в момента е необходима политическа стабилност."

Нинова: Президентството отесня на Радев, искаше да е скритият премиер

Нинова: Президентството отесня на Радев, искаше да е скритият премиер

Нови избори и служебен кабинет щели да са най-лошото за народа

Според него е правилно и отговорно решението на Народното събрание за отпадане на българското вето за начало на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

"Но трябва да се свърши още работа, за да може решението да бъде устойчиво... Прекалената концентрация върху евроатлантическата интеграция на една държава е във вреда за целия регион Западни Балкани, защото има и други държави, които имат интерес от присъединяване. А ние се намираме в момент, в който имаме уникалния шанс да защитим нашия интерес", отбеляза Заков.

Буяр Османи: Може изобщо да не получим ново предложение до края на юни

Буяр Османи: Може изобщо да не получим ново предложение до края на юни

РСМ е в постоянна комуникация с Франция и България за постигане на приемливо решение

Той комнтира също, че модернизацията на армията е продължителен процес и увеличаването на бюджета за модернизация и създаването на фонд за натрупване на средства трябва да се поставят като стратегически приоритет, за да има по-дългосрочен процес на тяхното планиране.

"Не трябва да се дават пари на калпак, а пари срещу проекти, реформи и визия", каза още Драгомир Заков.

Той заяви също, че войната в Украйна създава военни, икономически, продоволствени, инфлационни рискове.

"Но военни рискове спрямо нас не виждам. Определен сценарий би повишил рисковете - например разширяване на бойните действия на юг от Одеса... От войната в Украйна ще получим сериозни уроци. Може би в следващата година ще се наложи преосмисляне на проекта за модернизация на армията", смята Заков.