На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт. Това заяви пред БНТ вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че с времето си дала сметка защо държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова са започнали да атакуват правителството още в първия месец.

"Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи", обясни Нинова.

Според нея разривът е започнал с първата смяна в "Булгаргаз".

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството.

По нейни думи чрез назначенията си в администрацията президентът е искал да бъде скритият премиер, а Кирил Петков да бъде лицето.

Относно интервюто на премиера Кирил Петков пред британския в. "Гардиън", което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна, Нинова поясни, че има неправилно тълкувание.

Нинова: Ако Петков ни покани, ще участваме в разговори за нов кабинет

Нинова: Ако Петков ни покани, ще участваме в разговори за нов кабинет

Ако се стигне до там, трябва да се реши от Националния съвет на БСП

"Ние много отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с "Газпром". След няколко срещи с работодателските организации, тяхното мнение беше същото, така че тук имаме разминаване с г-н Петков и това не е новина", подчерта тя. Нинова.

Относно темата за оръжията за Украйна вицепремиерът в оставка бе категорична, че България не е изнесла и не изнася нито един патрон за Украйна.

"Представете си - купувате си кола, плащате си, тя си е ваша, решавате да я продадете или да я дарите на съседа. Може ли този, който ви я е продал преди това, да ви каже да не го правите и цял живот да я карате?", запита риторично тя във връзка със ситуацията.

По нейни думи, откакто е паднало правителството, някои хора си позволявали да вкарат документи в комисията за износ на оръжия за Украйна. Нинова обаче подчерта, че те няма да получат разрешение.

Запитана защо БСП не е подкрепила т.нар. "френско предложение" за РСМ, тя обясни, че то не е отговаряло напълно на "червената линия" на социалистите РСМ да изпълни двустранния договор. "В него се казва, че преговорите ще започнат, след като РСМ си промени конституцията и впише българите - това е добро предложение. Предложението обаче се позовава на двустранен протокол, без той да е подписан - нито от едната, нито от другата страна. Вие видяхте реакцията в Македония - те казаха няма да подпишем. В този момент българските интереси не са защитени, като няма подписан двустранен протокол", посочи лидерът на левицата.

Световните агенции: Кризата и РСМ  свалиха правителството на Кирил Петков

Световните агенции: Кризата и РСМ свалиха правителството на Кирил Петков

Само след 6 месеца на власт

Според нея темата за Македония е била грубо експлоатирана за партийни цели от ИТН и ГЕРБ.

"В момента върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство. Борисов се опитва да се препере през темата Македония, това е тотално изместване на фокуса, на целта за която протестираха хората. Той се опитва да се препере и да търси ново мнозинство през друга цел - евроатлантизма. Приемат ли колегите от ПП такава цел, те са приключили", обобщи Нинова и призова настояващите си коалиционни партньори да не вярват на мимикрията на Борисов.

Според Нинова нови избори и служебен кабинет е най-лошото за народа.

Тя прогнозира тежки есен и зима. Сред най-важните приоритети за БСП са актуализацията на бюджета и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Правим правителство, осигуряваме държавата и хората, и след това да ходим на избори, настоя соцлидерката.

Запитана каква е позицията й по предложение за ново правителство, в което Кирил Петков не е премиер, тя заяви, че това не е работа на БСП.

Нинова: Безпринципен сбор и интереси свалиха кабинета

Нинова: Безпринципен сбор и интереси свалиха кабинета

За социалистите предсрочни избори са най-тежкият и неприемлив вариант

Относно изказването на Кирил Петков след вота на недоверие, че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е сред хората, свалили правителството, Нинова припомни, че когато е имало намерение да се изгони Митрофанова от България, от БСП са изразили позиция, че това е крайна мярка и би означавало скъсване на отношенията. Според нея конкретното назоваване на руския посланик у нас не е било добро решение. Правителството беше свалено за пари, за власт, за постове, за икономически интереси, подчерта тя.

Нинова призна, че е имало симптоми на напрежение в коалицията.

По нейни думи първият е бил БНБ и отказът за подкрепа на Любомир Каримански за управител. Проблемите се задълбочили през бюджета и трите милиарда за пътищата.

"Според мен най-голямата им грешка беше влизането в личното пространство - не работи това в политиката. Хората не обичат личните крамоли за сметка на техния, народния интерес", обясни Нинова по повод решението на ИТН да напусне коалицията.

Тя отбеляза, че БСП подкрепя връщането на хартиените бюлетини, защото прогнозите са, че ако това стане, между 300 000 и 500 000 души ще се върнат до урните, тоест целта е повече хора да отидат да гласуват за да имат институциите по-голяма представителност.

Крум Зарков: БСП ще катастрофира, ако се яви още веднъж на избори с Нинова начело

Крум Зарков: БСП ще катастрофира, ако се яви още веднъж на избори с Нинова начело

БСП не била създадена, за да има роля на подпирачка