Да се отмени въведеното от Емилия Масларова безплатно море за избрани пенсионери ще предложи на утрешното правителствено заседание новият социален министър Тотю Младенов.

Според него останалите 2 145 000 лв. по програмата за активно стареене, която даваше възможност на някои пенсионерите да почиват по българските курорти, могат да се използват за разкриване на социални кухни за крайно нуждаещи се възрастни хора.
Всяка община може да кандидатства за средства с проект за подпомагане на най-бедните пенсионери, пише money.bg.

Министър Младенов бил изненадан, че в бюджета на ведомството има много малко пари. Например за програмата от "От социални помощи към заетост" имало само 2 млн.  лв., а на тази програма според ексминистър Емилия Масларова се крепял пазарът на труда в България.

Масларова:
Успеваемостта на програмата „От социални помощи към заетост" е над 50%.
                            Още...

Министърът на труда и социалната политика представи част от новия си политически кабинет. Той обяви, че ще има трима заместници.

Единият от тях е Валентина Симеонова, съобщи БНР.

Под нейно ръководство ще бъдат Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за хора с увреждания и Социалноинвестиционния фонд по проекта "Социално включване".

Министър Младенов коментира, че Симеонова е с дългогодишен опит в областта на политиките за деца и социални услуги, придобит като заместник-кмет по образованието и социалните дейности на район "Слатина" и като директор на дирекция в Държавната агенция за закрила на детето.

Вторият заместник-министър е Красимир Попов, който ще поеме политиката по европейските програми и проекти.

Той ще отговаря за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", политиката на пазара на труда, както и за международната дейност на МТСП. Под ръководството на Попов ще бъдат Агенцията по заетостта и проект "Красива България".

Попов е бил пълноправен член на Комитета на Европейския социален фонд, в качеството си на представител на България. Преди това е заемал поста директор на дирекция "Европейски фондове и международни програми" в МТСП.

Третият заместник-министър ще бъде ясен до няколко дни, уточни Тотю Младенов. Той добави, че третият му заместник ще отговаря за индустриалните отношения, социалния диалог и социалното осигуряване.