Българските бойци от 34-ия военен контингент приеха отговорности по изпълнението на задачи в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.

Предаването на отговорностите по изпълнение на задачите от 33-ти на 34-ти български военен контингент стана на тържествена церемония в базата на българския контингент в Кандахар.

Бойното знаме бе предадено от командира на 33-ти контингент полковник Христо Атанасов на командира на 34-ти контингент полковник Светослав Халваджиев. Това стана в присъствието на председателя на комисията по ротацията на контингентите полковник Никола Митев. Полк. Митев е началник на отдел "Операции" в Съвместното командване на силите.

Официални гости на мероприятието бяха командирът на Командване Юг бригаден генерал Чарлз Арис, заместник-командирът на командване Юг полковник Тоби Магзиг и началникът на щаба на Командване Юг полковник Даниел Куик, както и представители на коалиционните партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства командният състав на българския контингент.

Тридесет и четвъртият български контингент е в състав от над 100 военнослужещи. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент.

Групата за охрана изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар.

Екипът от съветници изпълнява задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.