Третото състезание "Commando Challenge" започна в габровското село Мичковци. В него участват служители от силовите структури и командоси от най-елитните части, съобщи БНТ.

Надпреварата се провежда в памет на всички служители, загинали по време на изпълнение на служебните си задължения.

Инициаторът на състезанието - Тодор Станков, известен като снайперистът от Кербала, обясни, че в първия ден участват само служители на силовите структури, от които има 15 отбора.

"Утре ще участват отборите на цивилните, от които са регистрирани 14 отбора, между които има международно участие - 3 отбора гърци и един отбор румънци, останалите са от страната", каза Станков.

Пред БНР Тодор Станков обясни целта на тези специализирани игри - "Чрез тези мероприятия искаме да направим така, че да не бъдат забравени момчетата, да бъде популяризирана армията и полицията и много хора да бъдат запознати с това, което се е случило. Състезанието е отворено, всеки може да участва. Ние ще сме на полигона и общуваме с всички. Състезанието обхваща основните дисциплини в армията и полицията".

Един от участниците в специализираното учение - Въльо Петков, обяснява, че първият участък е преминаване на полоса с препетствия. Вторият участък е свързан със стрелба с три различни оръжия - дългоцевно и късоцевно и третия е преминаване през стаи и носене на ранен

Армията ни трябва да има по-добра подготовка, съветва снайперистът от Кербала

Армията ни трябва да има по-добра подготовка, съветва снайперистът от Кербала

Изцяло трябва да се промени тактическата и физическата подготовка

Състезанието включва елементи от обучението на всеки командос - тактическа полоса с препятствия, стрелба с дългоцевно оръжие, оказване на първа помощ и евакуация на ранени. Състезанието продължава два дни, като участниците са разделени в 29 отбора от страната и чужбина.