Срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН във Виена е абсолютно недопустима. Това се нарича търговия с влияние, конфликт на интереси и дори държавна измяна. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на „Атака" Волен Сидеров, който изчете декларация от името на националистите, с която официално призова депутатите да подкрепят стартираната от независимия депутат Румен Йончев подписка за създаване на анкетна комисия, която да разследва срещата на Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц.

В момента тази фирма е дадена на прокурор от регулатора, тъй като има големи нарушения, посочи Сидеров и припомни, че „Атака" от години настоява, че има достатъчно данни и причини ЕВН и другите ЕРП-та да бъдат изгонени от страната.

Вместо да защитава българския национален интерес като следва тази политика, президентът се среща нерегламентирано с ръководството на една от тези фирми, възмути се Сидеров.

Лидерът на „Атака" припомни и скандала по време на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност преди време, станал заради негов въпрос към Плевнелиев по отношение на шефове на други големи чуждестранни фирми, които имат бизнес у нас.

Питах го на какво основание е возил в правителствения самолет босовете на „Аурубис", която е собственик на медодобивния комбинат в „Пирдоп", както и този на „Дънди Прешъс Металс", която експлоатира златните находища в Челопеч, припомни Сидеров.

Държавният глава е длъжен най-после да отговори пред анкетна парламентарна комисия за тези срещи, настоя той. С действията си Плевнелиев показва, че стои зад гърба на подобни босове, а със своята подкрепа ги прави още по-самоуверени.

Как държавните институции да водят действия срещу тях, след като държавният глава се среща в разни хотели с г-н Шишковиц, попита Волен Сидеров.

Нека бързо съберем необходимите 48 подписа и още в началото на следващата седмица да създадем тази комисия, да поканим президента и той да ни каже „що ще на срещи във Виена" и дали пък случайно не е получил нещо в замяна, завърши Сидеров.