Лидерът на Атака Волен Сидеров е попитал шефа на НСО Димитър Димитров какво налага да бъде охраняван от години Ахмед Доган.

Димитров бе изслушан в парламентарната Комисия по външна политика и отбрана.

Сидеров обясни, че не е удовлетворен от получения отговор - Димитров казал, че това е класифицирана информация.

„Според мен се харчат пари на данъкоплатеца", категоричен бе лидерът на Атака.

Димитров не му казал каква е заплахата срещу лидера на ДПС.
„Каза, че това е по преценка на главния секретар на МВР, който давал основанията за тази охрана", допълни Сидеров.

Той бе категоричен, че ще остави този въпрос за обсъждане и в подкомисията, която ще бъде създадена към външната комисия и като именно подкомисията ще се занимава с НСО и разузнавателните служби.

Според мен е абсолютно необосновано харченето на пари за охраната на Ахмед Доган години наред без да е ясно защо - кой го заплашва и с какво, политическа сила, мафия, взел е пари от някой и не ги е върнал или какво, пита Волен Сидеров.

Той е категоричен, че обществото трябва да получи отговора на този въпрос. Лидерът на Атака обясни, че за да се прецени дали един народен представител има нужда от охрана, решението се взема от комисия от двама души - началникът на НСО и генералният комисар на МВР.

Според Сидеров и настоящият генерален комисар е дал обосновка за необходимостта Доган да бъде охраняван.
„Той пък е единственият, който може да каже какви са сигналите, от кого идват", уточни Волен Сидеров.

Лидерът на Атака каза също така, че ще пита генералния комисар на МВР Калин Георгиев какво налага охраната на Доган.

„Ако той каже, че е тайна, ще го поканим на изслушване в подкомисията, за да даде отговор", посочи още лидерът на националистите.

Според него не е необходимо службата за охрана и разузнаването да са под шапката на президента.

Лидерът на националистите каза още, че неговият колега Венцислав Лаков, също от Атака, попитал Димитър Димитров как след като НСО охранява Ахмед Доган толкова години, е допуснат човек в сараите в Бояна с оръжие.

Лаков имал предвид Ахмед Емин, който се самоуби.
След този въпрос депутатите от ДПС възроптали. Все пак Димитров се осмелил и отговорил, че НСО не може да проверява всички, които се доближат до Ахмед Доган, още повече че Емин е бил от най-близките и доверени хора на лидера на ДПС.

След заседанието на Комисията Димитров заяви, че пред депутатите е обяснил, какви затруднения изпитва НСО и уточни, че депутатите са готови да работят по този въпрос и службата разполага с нормален бюджет.

Основните проблеми касаят техническото обезпечаване на НСО. „Нашият бюджет така е структуриран, че 5% са отделени за капиталови разходи", уточни Димитър Димитров. По думите му техниката, с която се работи е много скъпа.

„Един брониран автомобил е в рамките на 400-450 хил,. евро", уточни Димитър Димитров. Бюджетът на НСО е около 1 млн. и половина и тези средства са недостатъчни.