Да не се бавим с президентските кандидатури. За това призоваха от ДПС в декларация от трибуната на парламента.

Лидерът на формацията Мустафа Карадайъ изтъкна достиженията на Конституцията. Именно тя дала възможността да се избира пряко държавен глава. Демокрацията не е даденост, правата и свободите не са даденост, коментира той. Всички ние сме длъжни да се борим и да ги отстояваме, допълни Карадайъ.

Имаме много проблеми пред нас, има много въпроси и то трудни въпроси, изтъкна лидерът на ДПС. В името на демокрацията трябвало да се борим и дори понякога да се правят компромиси.

По думите на Мустафа Карадайъ ни предстоят много важни избори. Правели се опити да се неглижират изборите за държавен глава. Карадайъ акцентира върху важността на президента.

Да се спре с политическите експерименти, настоя лидерът на ДПС. Ясно трябвало да се очертае образът на българския президент. Това трябвало да стане скоро.

Най-лесно би било да кажа, че българският президент трябва да бъде това, което настоящият президент не е и не можа да бъде, каза Мустафа Карадайъ. Според него плюс на Росен Плевнелиев е, че бил евроатлантик. С това обаче се изчерпва положителната ни оценка за него, коментира той.

Плевнелиев бил разединител на нацията, а не обединител. Оставил ярък пример за партийна подчиненост.

Президентът трябва да осъзнава своята мисия, иска Карадайъ. Трябвало да е чувствителен към правата и свободите на човека. Всички партии трябвало да са единни относно качествата на държавния глава и достатъчно навреме да се представят кандидатите.

От последните политически новини обаче е ясно, че основните опоненти – БСП и ГЕРБ ще представят своите кандидати чак в края на лятото. Реформаторите обещават да сторят това до 20 юли, но малцина вярват, че ще го сторят толкова бързо.