Засилени мерки срещу трафика на мигранти гласуваха депутатите, приемайки на първо четене промени в Наказателния кодекс. Те са по инициатива на АБВ и срещнаха подкрепата и на останалите формации.

Оказва се, че в много малко от случаите се води разследване за трафик на хора - повечето дела са за незаконно превеждане през границата.

От АБВ са категорични, че в двата случая трябва да има адекватни наказания - с цел превенция и отговорност на извършителите.

По-малко дела срещу мигранти и трафиканти за последните 2 месеца в Бургас

По-малко дела срещу мигранти и трафиканти за последните 2 месеца в Бургас

Отчетът е на председателя на Окръжния съд Боряна Димитрова

Затова се завишават наказанията за трафик на хора, каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават и да преминават страната.

Санкцията ще е по-строга, ако престъплението е извършено от организирана престъпна група.

АБВ предлага и наказателна отговорност за приготовление и подбуждане към тези престъпления, като целта е да се осигури всеобхватна наказателно-правна закрила на обществените отношения, осигуряващи спазване на реда и преминаването през границата на страната.

Нарушителите, съгласно приетите промени - при трафик на мигранти рискуват да лежат в затвор от 7 до 15 г. Досега минималното наказание бе 5 г.

Завишават се и паричните глоби за съответните престъпления.

АБВ се похвали на брифинг с успеха са за приетите промени. Мариана Тодорова изтъкна, че до момента санкциите били малки. Хората, занимаващи се с каналджийство и трафик, се чувствали безнаказани и стимулирани, заяви тя.

Според Светослав Белемезов все по-трудно се доказвал трафикът на хора. Но сега се създавала по-добра правна рамка.

По думите му не можело да се разчита на самоволните състави за лов на мигранти.

"Не може да отглеждаме трафиканти и каналджии", изтъкна Михо Михов. Той изрази притеснение за бъдещето на нацията и генофонда ни.